Vesti
01.06.2023. 11:55
Beta

Moldavija

Vučić uoči razgovora sa Šolcom i Makronom

Aleksandar Vučić
Izvor: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak po dolasku na samit Evropske političke zajednice u Moldaviji da će na marginama skupa o situaciji na severu Kosova razgovarati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i da će je najvažnije da se sačuva mir.

Biće to "svakako ne laki sastanci i važno je da pokušamo da sačuvamo mir, stabilnost", rekao je Vučić novinarima na ulasku u zamak Mimi gde se okupljaju lideri 46 evropskih zemalja.

Vučić je rekao da će razgovarati i sa predsednicima i premijerima drugih zemalja, u pokušaju da se "stvari vrate u normalu, da se deeskaliraju". "Za tango je potrebno dvoje, ne zavisi sve od nas", dodao je.

Vučić je rekao da je u četvrtak ujutru razgovarao sa "ljudima sa severa Kosova" i da ih je molio da "istraju u odlučnosti, pravu i pravdi i da to čine na miran način, prvenstveno prema Kforu".

"Za nas je važno da se nastave pokušaji da ljudi razumeju da izbori sa (odzivom) 3,4 odsto nisu legitimni izbori", rekao je.

Na pitanje novinara da li SAD menjaju kurs, zbog kritika na račun Prištine, Vučić je rekao da je "to zaključak koji ni deca ne bi mogla da prihvate".

"Jasno je ko je odgovoran i kriv za jednu specifičnu situaciju, ali se strateški u odnosu prema Kosovu i regionu neće promeniti.... Kada neko preteruje mescima, to je prvi put naišlo na stvarnu američku osudu, nadam se da će to biti slučaj i sa Evropljanima", rekao je i dodao da naredne sedmice očekuje dolazak u Beograd izaslanika EU i SAD, Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara.

Na pitanje da li bi situacija na severu kosova mogla da se prelije na region Vučić je izrazio nadu da će "svi zajedno" uspeti da deeskaliraju i sačuvaju mir i stabilnost.

"Srbija će učiniti najbolje i najviše što može da deeskalira situaciju", dodao je.

Vučić bi na marginama samita o situaciji na severu Kosova trebalo da razgovara i sa visokim predstavnikom EU Žozepom Borelom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

NATO: "Oštro osuđujemo napade na vojnike Kfora"
1

Sever Kosova

29.05.2023. 20:36

NATO: "Oštro osuđujemo napade na vojnike Kfora"

NATO je saopštio da oštro osuđuje ničim izazvane i potpuno neprihvatljive napade na vojnike misije Kfor na severu Kosova i pozvao sve strane da se uzdrže od poteza koji pojačavaju tenzije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve