Vesti
14.05.2021. 11:42
Tanjug

"Živimo zajedno"

Vučić: Važno je da svi zajedno brinemo o regionu

Aleksandar Vučić
Izvor: AP POOL / Virginia Mayo / POOL

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da se Srbija nalazi na evropskom putu, kao i da snažno i zdušno podržava sve druge tom putu.

Vučić je naglasio da nema ništa protiv celovitnog pristupa u procesu proširenja Unije

Vučić je rekao da Srbija snažno podržava otvaranje pristupnih pregovora i davanje kandidature Albaniji i Severnoj Makedoniji, te da nikada nije imala ništa protiv, već je podržavala davanje vizne liberalizacije Prištini, kao i što podržava evropski put Crne Gore, Bosne i Hercegovine.

"Smatramo da je važno da brinemo svi zajedno o celom regionu, jer živimo zajedno u ovom regionu, jedni pored drugih. Nemamo ništa protiv celovitog pristupa. Naravno uvek ćete imati pristup na osnovu napretka, ali nemamo ništa protiv da postoji značajniji geopolitički pristup prema Zapadnom Balkanu", rekao je on.

Na pitanje o odnosu prema EU, imajući u vidu da Srbija koristi kineske i ruske vakcine u borbi protiv pandemije, Vučić je kazao da ne postoje idealni odnosi, ali da je Srbija na evropskom putu, jer smatra da je on najbolji za našu zemlju.

Aleksandar Vučić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Podsetio je da je Srbija najpre dobila Fajzer vakcine, jer je sa Fajzerom napravljem prvi ugovor.

Tek potom, dodaje, stigle su kineske vakcine, koje smo dobili u najvećim količinama, a onda u približnom borju AstraZeneka i ruski Sputnjik V.

S tim u vezi on je pozvao slovenačke novinare u pratnji delegacije predsednika Boruta Pahora, ako se nisu vakcinisali, da se u Srbiji vakcinišu.

"Ako niste vakcinisani imate švedski sto vakcina kod nas, da se vakcinište, da mi uzvratimo EU na podršci koju smo dobili prethodnih godina“, kazao je u odgovoru slovenačkom novinaru.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
22.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve