Vesti
29.03.2024. 18:33
R.E./Beta

Aleksandar Vučić

Vučić o Kosovu, FK Partizanu, izborima u Beogradu...

Aleksandar VUčić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se nalazi u "izuzetno teškoj političkoj situaciji", kao i da je za Srbiju "mir prioritetni interes".

Vučić je u obraćanju građanima preko medija kazao da se to odnosi na situaciju na Kosovu, i na ponašanje kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

"Od dolaska Kurtija na vlast 2021. godine, počinjeno je 494 etnički motivisanih napada na Srbe i srsku crkvu. Prethodnih devet godina imali smo svega 170 napada više", rekao je Vučić.
 

Vučić je kazao da međunarodna zajednica nije sankcionisala takvo ponašanje Prištine, osim što su im uvedene sankcije koje se, prema njegovoj oceni, ne poštuju.

"Za proteklih godinu dana na apsolutno svim međinarodnim fomrumima su učestvovali ti kojima su uveli sankcije", kazao je Vučić.

Rekao je i da je Kosovo "kažnjeno" viznom liberalizacijom, a onda im je "unapređen status u Parlamentarnoj skupštini NATO".

"Kaznili su ih zatim time što su pokrenuli inicijativu za prijem u članstvo Saveta Evrope", zaključio je Vučić.
 

Povodom odluke Prištine o ukidanju platnog prometa u dinarima Vučić je rekao da Srbija "ni usput, ni ne usput neće prihvatiti ukidanje dinara", kao i da mu je neko iz međunarodne zajednice predložio da se proda ogranak Poštanske štedionice nekoj drugoj banci.

"Oni jednostavno svi zajedno nisu normalni", rekao je Vučić.

Ocenio je, povodom situacije na Kosovu, da su sve akcije vlasti u Prištini usmerene na iseljavanje Srba sa severa Kosova.

Vučić je rekao da su Srbi na severu Kosova "institucije napustili sami", čak i protiv njegovog saveta.

Vučić o Kosovu i Savetu Evrope

Predsednik srbije je, takođe, oštro kritikovao grčku poslanicu Doru Bakojani jer je preporučila ulazak Kosova u Savet Evrope, ali i zapadne zemlje koje to podržavaju.

Tokom obraćanja javnosti, Vučić je rekao da se Bakojani, izvestiteljka Saveta Evrope i sestra grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, "naglo pokajala što je snažno štitila interese Srbije", nakon što je ona ove nedelje preporučila ulazak Kosova u Savet Evrope uprkos tome što je Priština ispunila samo jedan od tri uslova.

"Dori Bakojani da kažem - sram te bilo što si to uradila! Govorila je da snažno štiti interese Srbije i međunarodno pravo, a onda se setila da nije važna ni Zajednica srpskih opština (ZSO) ni eksproprijacija", kazao je Vučić.
 

Politički komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) usvojio je 27. marta nacrt Mišljenja o zahtevu za Kosova za članstvo u Savetu Evrope, koji je sastavila Bakojani, iako je Kosovo ispunilo samo jedan od tri uslova za ulazak u Savet Evrope - vraćanje 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani.

Aleksandar Vučić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Druga dva uslova - formiranje ZSO i revizija kontroverznih eksproprijacija u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu - označena su u nacrtu Mišljenja kao "post-pristupne obaveze Kosova", što znači da Priština mora da ih ispuni posle prijema u Savet Evrope.

Bakojani je preporučila članstvo Kosova u Savetu Evrope nakon što su kosovski premijer i predsednica, Aljbin Kurti i Vjosa Osmani, poslali pismo toj organizaciji sa obećanjem da će formirati ZSO i rešiti pitanje eksproprijacija po prijemu u članstvo.

"Osmani i Kurti su po 1000. put lagali, ali oni koji to odobravaju znaju da oni lažu kada u pismu obećavaju da će formirati ZSO po ulasku u Savet Evrope", kazao je Vučić.

Povodom objavljivanja da će Kosovo postati pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO-a baš 24. marta, na 25. godišnjicu bombardovanja Jugoslavije, Vučić je rekao da "igra datumima nije slučajna".

"Oni (Zapad) misle da mogu da nas ponižavaju doveka. I sednica PSSE (na kojoj će se glasati o nacrtu Mišljenja o zahtevu za Kosova za članstvo u Savetu Evrope) biće održana 18. i 19. aprila, na 11. godišnjicu potpisivanja Briselskog sporazuma, na 11. godišnjicu neformiranja ZSO", naveo je Vučić.
 

Dodao je da su mu predstavnici velike petorke na dva sastanka početkom 2023. godine ukupno 13 puta rekli da je formiranje ZSO "prva prioritetna obaveza Prištine" i da Srbija nema nikakvu obavezu" dok Priština to ne uradi.

O izborima u Beogradu, Dinku Gruhonjiću...

Vučić je obraćajući se javnosti rekao da je podrška opoziciji u Beogradu pala, i da Srpska napredna stranka (SNS) ima već "dvocifrenu prednost", i to ne samo po rezultatima jednog istraživanja javnog mnjenja.

"Imam ja deset istraživanja, i u svakom su pali. Oni imaju svoj limit u Beogradu. Pre osam ili devet meseci oni su bili u prednosti a danas je već dvocifrena prednost (SNS-a)", rekao je Vučić u obraćanju javnosti preko medija.
 

On je kazao da su predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" zahtevom da se osudi navodna krađa izbora u Srbiji naneli "veliku štetu zemlji onim što su radili u Strazburu, a ništa nisu dobili".

Vučić je, povodom pretnji novinarima iz Novog Sada Dinku Gruhonjiću i Ani Lalić, pozvao "da niko nikom ne preti".

"Molim da ne prete Dinku Gruhonjiću i nekom drugom. Sve najgore mislim o svakoj reči Dinka Gruhonjića, ali ću svom svojom snagom kao predsednik štititi njegov integritet. Sram ga bilo za Dinka Šakića, ali to ne znači da iko sme da ugrožava njegov fizički integritet", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

O FK Partizanu...

Vučić je rekao da je država fudbalskom klubu "Partizan" danas dala 3.2 miliona evra, "da bi mogli da šutiraju loptu" u evropskom takmičenju.

Vučić je u obraćanju javnosti preko medija rekao da je "dobra stvar" to što je rukovodstvo "Partizana" prihvatilo da "u potpunosti ogoli finansije", ekspertima iz vlade, koji će da naprave programe "ozdravljenja 'Partizana'".

On je kazao da je uprava "Partizana" to dozvolila "posle mnogih godina" takvih zahteva.

"Već danas mogu da kažem da su oni na putu ozdravljenja, ali stiuacija je vrlo teška. Taj dug je preko 50 miliona evra. Za 'Crvenu zvezdu' je mnogo manji od toga, ali i da je toliki, bio bi lakše podnošljiv. Verujem da ovaj prvi korak može doprineti ozdravljenju", zaključio je Vučić.
 

"Finansijska sitiacija Srbije je dobra"

"Sada na računu imamo preko četiri milijarde evra", rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Naveo je da je fleš procena februarskog brutog domaćeg proizvoda (BDP) da je rast bio 5,9 odsto, što je 0,8 procentnih poena bolje od planiranog.

"Prosečen rast BDP-a u prva dva meseca bio je 4,9 do pet odsto, što znači da će do kraja godine biti preko 3,5 odsto", rekao je Vučić.
 

Najavio je da 1. maja počinje izgradnja Nacionalnig stadiona u Surčinu, na lokaciji gde će biti održan međunarodni sajam Ekspo 2027. godine.
 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve