Vesti
24.11.2019. 17:00
Tanjug

VULIN: Službe znaju puno, čekamo kraj istrage

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da su srpske službe vrlo intenzivno pratile ne samo ruskog obaveštajca Grigorija Klebana, već i pripadnike drugih obaveštajnih struktura, a to rade i sada.

On je poručio da građani nemaju nikakvog razloga za brigu i da bi razloga za brigu bilo kada nase bezbednosne strukture ne bi znale za takve slučajeve.

Vulin je dodao i da bi mogao da kaže puno o srpskom bezbednjaku koji je u centru afere sa ruskim obaveštajcem, ali da to ne može da učini u interesu istrage dok se tužilaštvo ne oglasi.

"Neću ništa reći o tom čoveku dok se ne završe odgovarajuće zakonske radnje i istražni procesi i dok se tužilaštvo ne oglasi, kako u interesu istrage, tako i u interesu bezbednosti naše zemlje", rekao je Vulin gostujući u emisiji "Sedmica" Radio Beograda.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

On kaže i da očekuje skoru reakciju tužilaštva u ovom slučaju.

Na pitanja ko je napravio snimak sastanka ruskog obaveštajca i srpskog oficira i šta je bio predmet razmene, Vulin odgovara da nadležne službe imaju odgovarajuća saznanja, ali dodaje da se o tome neće izjašnjavati u medijima.

On ističe da srpske službe strane obaveštajce ne dele na prijateljske i neprijateljske već, kako kaže, samo rade ono što im je zakonska obaveza, a to je očuvanje bezbednosti zemlje.

"Nije važno to da li su pripadnici obaveštajnih slulžbi iz prijateljske ili manje prijateljske zemlje, već da li su uspeli da dođu do nekih informacija koje bi mogle biti vitalne za bezbednost zemlje", rekao je Vulin.

Povezane vesti - 5 old school špijunskih tehnika koje Rusi i dalje koriste

Kaže i da srpske službe znaju koje sve obaveštajne sluzbe pokušavaju da dođu do određenih informacija na teritoriji naše zemlje, a to nije samo predstavnik ruske obaveštajne službe.

"To su predstavnici svih zapadnih zemalja, mogih zemalja u našem regionu, brojnih zemalja koje smatraju da na taj način mogu da ostvare neku korist ili interes za svoje zemlje, svoje armije, svoje obaveštajen strukture", kaže ministar odbrane.

On podseća da su pre desetak dana, koordinisanom akcijom BIA i VBA uhapšena tri radnika kompanije "Prvi partizan" iz Užica, kao i državljanin Severne Makedonije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Sumnja se da su radnici državljaninu Severne Makedonije pokušali da prodaju dokumentaciju o municiji kalibra 12,7 milimetara.

"Takvih pokušaja industrijske špijunaže je bilo i pre, a biće ih i u budućnosti, ali je važno da se oni sprečavaju", kaže Vulin i dodaje da će svi koji se bave takvim aktivnostima biti predmet interesovanja službi bezbednosti.

Vulin smatra da, kada je odgovornost u pitanju, nema nikakve razlike između radnika valjevske fabrike "Krušik" Aleksandra Obradovića, koji je podatke o navodnim malverzacijama dostavio bugarskoj novinarki Dilijani Gajtandžijevoj i radnika "Prvog partizana" koji su pokušali da prodaju dokumenta o municiji koja se proizvodi u toj fabrici.

Povezane vesti - Ko sabotira srpsku namensku industriju?

"U čemu je razlika između njih? U tome šta može ili ne može da naškodi Nebojši Stefanoviću", zapitao je Vulin.

Za njega su, kaže, svi oni špijuni, ali dodaje da to samo njegovo mišljenje, a da će odluku doneti nadležni sud.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
23°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve