Vesti
27.03.2022. 15:10
Beta

Apel građanima

Za manje od mesec dana 6.582 požara u Srbiji

požar
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je do 25. marta ove godine, u Srbiji evidentirano 6.582 požara, a od toga 3.551 na otvorenom, i apelovalo na građane da ne pale travu i nisko rastinje.

Predstavnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Nedeljko Gagić istakao je da je od sredine marta evidentiran povećan broj požara na otvorenom, saopštio je MUP.

Upozorio je da se požari na otvorenom brzo šire i da zahvataju velike površine, te naglasio da predstavljaju realnu opasnost za živote i zdravlje građana, a često nanose velike materijalne štete.

"Uzrok svih ovih požara, u najvećem broju slučajeva je ljudski faktor, odnosno neodgovorno ponašanje građana", rekao je Gagić.

Podsetio je da je zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja kao i smeća na otvorenom, ostataka strnih useva, loženje vatre u šumi i na udaljenosti 200 metara od ruba šume.

Dodao je da su za nepoštovanje tih odredbi zaprećene novčane kazne i najavio intenziviranje obilazaka terena u cilju otkrivanja i procesuiranja neodgovornih.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ne palite travu i ostalo - MUP kreće da proverava
Šumski požar

Izbegnite požare

26.03.2022. 13:59

Ne palite travu i ostalo - MUP kreće da proverava

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) apelovalo je na građane da zbog učestalih požara na otvorenom, ne pale travu i nisko rastinje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-4°C
09.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve