Vesti
14.08.2021. 06:00
Marko R. Petrović

Požari u Grčkoj

Zajedno kada je teško: Na liniji vatre

Srpski i grčki vatrogasac
Izvor: hellaserbia.com

Kako to obično biva, teška vremena u prvi plan izbacuju i ono najbolje u ljudima – solidarnost, požrtvovanost, spremnost da se pomogne onima u nevolji. A Srbija je još jednom pokazala koliko je spremna da pomogne prijateljima.

Katastrofa epskih razmera zahvatila je pojedine delove Grčke. Veliki požari pogodili su Peloponez, Atiku (gde se nalazi i glavni grad Atina), ali je najgore prošlo ostrvo Evija, severoistočno od Atine, gde požari besne već više od nedelju dana.

Na njihovom gašenju angažovano je više od 650 vatrogasaca.

Na satelitskim snimcima, nekada zeleni delovi na severu ostrva sada su crni od gareži.

Desetine domova i hektara šuma spaljeno je do temelja na Eviji, kao i na periferiji prestonice, ali i u drugim delovima Grčke.

Srpski vatrogasci u Grčkoj
Izvor: MUP.rs

Stotine meštana primorano je da napusti ostrvo ne bi li izbegli požare. Hiljade ljudi evakuisano je trajektima. Neki su, ipak, rešili da ostanu i brane vlastitu imovinu.

Stanovnici Grčke, a naročito oni u delovima koji su pogođeni vatrenom stihijom, gnevni su i ogorčeni zbog, kako ocenjuju, zakasnele i nedovoljno efikasne reakcije vlade, kao i zbog nedostatka aviona za gašenje požara.

Najveći toplotni talas u Grčkoj u poslednjih nekoliko decenija, pospešen jakim vetrovima, uslovio je od kraja jula pojavu oko 580 požara širom zemlje.

No, kako to obično biva, teška vremena u prvi plan izbacuju i ono najbolje u ljudima – solidarnost, požrtvovanost, spremnost da se pomogne onima u nevolji.

Tako su i ovog puta put Grčke krenuli vatrogasci sa svih strana sveta. A među njima i odabrana grupa od 35 vatrogasaca iz Srbije, i tri helikoptera sa posadama i tehničkim osobljem.

Samo u jednom danu helikopteri su izvršili 30 naleta, izbacili 35 tona vode na dva sela na Eviji koja su bila ugrožena požarima i tako ih sačuvali da od njih ne ostane samo pepeo.

A simbol solidarnosti i prijateljstva postala je fotografija dvojice vatrogasaca, grčkog i srpskog, kako zagrljeni poziraju pred objektivom, iznureni, garavi, ali nasmejani.

Uz fotografiju na jednoj društvenoj mreži stajala je i poruka: „Braća za braću! Grčki i srpski vatrogasci na prvoj liniji odbrane od požara. Slika posle uspešno obavljenog zadatka. Odbranimo Grčku zajedno, danas od vatre, sutra od bilo kog drugog neprijatelja! Bog je sa nama.“

Sasvim slučajno, srpski vatrogasac na pomenutoj fotografiji je zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Vlado Plemić.

„Sa grčkim vatrogascima uspeli smo da odbranimo ozbiljnu liniju koja se širila ka grčkim selima. Stekli smo poverenje Grka, koji su nam dali ovlašćenje da rukovodimo jednim sektorom i sprečimo širenje požara prema negorivim površinama“, rekao je Plemić.

Vršilac dužnosti načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić ocenio je posle toga da je situacija na ostrvu Evija trenutno koliko-toliko mirna i naglasio da je znanjem i hrabrošću naših ljudi, na delu ostrva gde su bili angažovani, veliki deo šuma i sela zaštićen.

„Sektor za vanredne situacije ponosan je na sve vatrogasce spasioce, posebno na kolege koji su zajedno sa Helikopterskom jedinicom i sanitetskim obezbeđenjem Sektora za ljudske resurse uradili sjajan posao“, rekao je Čaušić i dodao da cela Srbija treba da bude ponosna i da oni treba da budu primer svima.

Srpski narod će, sasvim sigurno, biti ponosan na njih. Grčka javnost već je puna hvale za srpske vatrogasce. A Srbija je još jednom pokazala kako pomažu prijatelji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako naši vatrogasci gaše požare u Grčkoj (FOTO)
požar u grčkoj

MUP Srbije

12.08.2021. 14:00

Kako naši vatrogasci gaše požare u Grčkoj (FOTO)

"Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije i Helikopterske jedinice koji su upućeni u Republiku Grčku kako bi kolegama pomogli u gašenju požara koji je zadesio ovu zemlju nastavili su i tokom jučerašnjeg dana borbu sa vatrenom stihijom", piše uz fotografije koje je MUP objavio na svojoj Instagram stranici.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
8°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve