Vesti
18.01.2022. 16:25
R.E./

Vedrana Rudan

"Zašto sam na strani Đokovića iako sam luda vakserica?"

Novak Đoković
Izvor: AAP / DIEGO FEDELE

Hrvatska spisateljica Vedrana Rudan napisala je nedavno tekst za svoj sajt o Novaku Đokoviću i slučaju koji i dalje privlači mnogo pažnje u svetskim medijima.

Tekst Vedrane Rudan objavljen na njenom sajtu, u trenutku dok se na sudu odlučivalo da li će Đokoviću biti oduzeta viza, prenosimo u celini: 

 

Ne znam što se, dok ovo pišem, dešava Đokoviću u leglu demokracije. Je li u pritvoru, zatvoru, obješen, pušten, otjeran, popljuvan ili samo s lisicama na rukama ubačen u avion?

Zašto sam na strani Đokovića iako sam luda vakserica? Ne razumijem se u tenis, moja jedina veza s tenisom je Nikola Pilić naš dragi dugogodišnji kućni prijatelj. Ali Nikola, Niki Pilić je uvijek bio nešto više od tenisa. Ja odmjerenijeg, poštenijeg, plemenitijeg i časnijeg čovjeka u životu vidjela nisam. Danas mi je rekao: "Dali su mu vizu, oduzeli su mu vizu. Tretiraju ga kao kriminalca. Sve je to politička farsa."

Što mene smeta u ovoj priči? Najprije činjenice. Je li se Đoković cijepio dva puta? Nije. Je li Commonwealth of Australia inzistirala da nitko u to leglo demokracije ne smije kročiti nogom ako nije dva puta cijepljen "određenim cjepivom"? Jest. Je li Commonwealth of Australia sama sebi skočila u usta i pustila Đokovića u krilo svoje iako nije poštovao ono u što se Commonwealth zaklinje otkako su nam Kinezi ili dragi bog uvalili koronu? Jest.

Je li isti Commonwealth of Australia progledao kroz prste Nadalu iako ni on nije poštovao zadana pravila? Jest. Tko o tome govori? Nije to isto? Ista je to priča. Radi se o principu. Kad neka zemlja sebe drži leglom demokracije onda ni Nadal ne bi smio biti iznimka ma koliko ne bio "Balkanac".

Zašto naglašavam da se Australija zove Commonwealth of Australia? Važno je. Šefica toga nečega što trenutno urla o demokraciji i poštivanju zakona je Elizabeta Druga. Ta gospođa, neki je nazivaju najmoćnijom ženom na svijetu, ima sina Andrewa koji je već jako dugo najpoznatiji svjetski silovatelj maloljetnica.

Jesu li se ikad šefovi Australije oglasili na tu temu? Princ Andrew, umjesto da svoje dane provodi na robiji u tamnici sa sebi sličnima, sjedi u dvorcu i čeka Australian Open. Ludi engleski premijer Johnson nedavno je svoj brlog uredio lovom koju mu je poklonio tamošnji tajkun. Pitanje svih pitanja glasi, je li se Johnson ponaša poput "Balkanca" ili se mi 2Balkanci", kad smo najgori, ponašamo poput Johnsona?

Mislite da ova dvojica propalica nemaju nikakve veze s Đokovićem? Imaju, imaju. Za zapadnjake je Đoković divljak kome treba pokazati što demokracija jest. Lopini i silovatelju ništa ne treba ni pokazati ni dokazati. Oni vrlo dobro znaju da između njihove demokracije i fašizma razlike nema.

Đokoviću, da si princ, silovatelj djevojčica, premijer kriminalac ili premijer koji se preko leša sportaša bori za novi mandat svi bi ti putovi bili otvoreni, sve bi ti vize bile valjane. Ovako…Ovako si samo simbol onih, nisu malobrojni, koji kuže da se svijet dijeli na "divlje balkance" i "civilizirane" kriminalce.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Princ Endru se neće izvući, sudiće mu se za zlostavljanje
Princ Endru 12.1.2022.

Suđenje krajem godine

13.01.2022. 09:05

Princ Endru se neće izvući, sudiće mu se za zlostavljanje

Američki sudija odbio je ponudu britanskog princa Endrua da odbaci tužbu Virdžinije Ðufre kojom se vojvoda od Jorka optužuje da ju je seksualno zlostavljao kada je imala 17 godina, dok ju je podvodio pokojni finansijer Džefri Epstin.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
30.11.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve