ZAVET ĆUTANJA Index: Kitarović prećutala susret s Dačićem u Njujorku

ZAVET ĆUTANJA Index: Kitarović prećutala susret s Dačićem u Njujorku

EPA-EFE/Valda Kalnina


Predsednica Kolinda Grabar Kitarović tokom susreta sa Generalnim sekretarom UN, Atoniom Guterešom, izjavila je da bi “zamena teritorija” na Kosovu bila loša ideja, koja bi otvorila “Pandorinu kutiju”, ali je prećutala kratak susret sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, piše portal Index.hr.

“Spomenula sam zamenu teritorija i rekla da bi to bila jako loša ideja koja bi otvorila Pandorinu kutiju i raznorazne zahteve za teritorijalnim promenama na prostoru cele bivše Jugoslavije”, rekla je Kitarović.

Povezane vesti – Povijest jedne laži

Predsednica je, navodi poral, kritikovala ideju “razmene teritorija” i na bilateralnom susretu s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, koji je menjao stavove po tom pitanju. Index piše da Grabar Kitarović ni u saopštenju ni na tviteru ne pominje kratak susret sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

foto: Nemanja Jovanović

foto: Nemanja Jovanović

Ovaj medij dodaje da se u saopštenju srpskog MSP-a navodi da je ministar Ivica Dačić, u Njujorku imao niz kraćih susreta s brojnim čelnicima, među kojima je i hrvatska predsednika Kolinda Grabar Kitarović. U saopštenju Pantovčaka stoji dalje da je Kitarović sa Guterešom razmenila mišljenja o stanju na jugoistoku Evrope i o hrvatskom predsedanju Saveta Evrope u prvoj polovini 2020.

Foto: AP

Foto: AP

“Glavne teme razgovora bile su situacija odnosno razvoj situacije na jugoistoku Evrope, posebno u BiH kao i odnosi između Beograda i Kosova, te šta je to što Hrvatska kao lider na području jugoistoka Evrope može učiniti kako bi pomogla u daljoj stabilizaciji stanja i rešavanju ovih otvorenih pitanja”, rekla je Kitarović.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar