Vesti
15.01.2020. 16:30
R. E. / Kosovo online

ZBOG OBNOVE DIJALOGA: Borel najavio posetu Beogradu i Prištini

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Borelom o obnovi dijaloga između Beograda i Prištine, potvrdila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije, prenosi Kosovo online.

Visoki predstavnik Borel je najavio svoju skoru posetu Beogradu, kao i Prištini, kako bi lično sagledao mogućnosti za obnovu dijaloga između Beograda i Prištine, posle formiranja prištinske vlade, navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije je Borelu još jednom čestitao izbor na odgovornu dužnost i poželeo uspeh u radu.

"Vučić je rekao da je Srbija, u skladu sa svojom regionalnom politikom mira i stabilnosti, spremna da nastavi dijalog, ukoliko Priština ukine neopravdanu i neodgovornu jednostranu meru uspostavljanja taksi na robu iz centralne Srbije, koja, osim srpske privrede, ugrožava i svakodnevni život Srba na Kosovu i Metohiji", navedeno je u saopštenju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
PREDSEDNISTVO SRBIJE

Predsednik Srbije je istakao da su takse u suprotnosti sa svim evropskim pravilima slobodnog protoka robe, kao i sa obavezama koje je Priština preuzela u okviru regionalne saradnje.

Povezane vesti - BOREL: Greška je što nije sprečen raspad Jugoslavije i jugoslovenski ratovi

S tim u vezi Vučić je naglasio da je važno da evropske institucije i zemlje članice EU ostanu pri stavu da je neophodno da prištinske vlasti ukinu takse na robu iz centralne Srbije, kako bi dijalog bio nastavljen.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Visoki predstavnik EU Borel je pozdravio opredeljenje Srbije da sačuva regionalnu stabilnost.

Dvojica sagovornika su razgovarali i o sledećim koracima na evropskom putu Srbije.

Predsednik Srbije Vučić je rekao da Srbija nastavlja proces reformi s ciljem pridruženja Evropskoj uniji i očekuje jasan strateški plan EU za proširenje i vremenski okvir za članstvo, odnosno jasan odgovor o svojoj budućnosti u Evropskoj uniji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve