Vesti
14.02.2023. 20:25
Beta/N1

Dragan Milovanović

Geolog o zemljotresima u regionu

zemljotres
Izvor: Shutterstock

Geolog Dragan Milovanović je rekao da današnji i zemljotresi u ponedeljak na Balkanu, prevashodno u Rumuniji, izgledaju kao smirivanje seizmičke aktivnosti posle razornih zemljotresa koji su pogodili jug Turske i Siriju prošlog ponedeljka.

Milovanović, profesor beogradskog Rudarsko-geološkog fakulteta je za TV N1 rekao da to "jeste velika udaljenost, ali mi se nalazimo u istoj geotektonskoj zoni".

On je dodao da druga mogućnost poslednjih zemljotresa u regionu jeste da se radi o nezavisnim potresima jer je "jedan prst naše afričke ploče koja se pod nas podgurava, došao napred i tu pogodio, ta mogućnost je manja, ali je ne treba isključiti".

Upitan koliko je opasan zemljotres između magnituda 5,5 i 5,7 Rihtera, Milovanović je naveo da, "ako je gradnja solidno urađena, ne bi trebalo da bude materijalne štete i samim tim gubitka većeg broja života".

On je rekao da je uputstvo Ministarstva unutrašanjih poslova Srbije za slučaj zemljotresa "minimum koji je neophodan".

"Svi osetimo strah kada doživimo zemljotres, te prvo treba biti priseban, pa onda pratiti uputstva, nikako u hodnik ni u lift, napolju daleko od većih građevina", rekao je Milovanović.

Zemljotres jačine 5,7 stepeni pogodio je danas zapadnu Rumuniju, a osetio se i u Srbiji.

Dan ranije su za jedan sat Rumuniju pogodila tri zemljotresa, Hrvatsku jedan, a dva su se osetila u Srbiji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve