Vesti
30.04.2021. 12:28
Rade Jerinić

Novi non-pejper

Žena bez imena ili još jedna Angela

Angela Merkel
Izvor: Shutterstock

Još jedan non-pejper je prošle nedelje prodrmao Balkan. Dokument iza kojeg navodno stoje Nemačka i Francuska predviđa široku autonomiju za sever Kosova, poseban status za SPC i zajedničku ekonomsku zonu u Kosovskoj Mitrovici. Od Srbije se traži da explicite prizna Kosovo

Taman smo pomislili da je non-pejper koji je pre dve nedelje potresao Balkan – prošlost, pojavio se novi non-pejper. Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, izjavio je da mu je novi non-pejper o konačnom rešenju kosovskog pitanja, iza koga navodno stoje Nemačka i Francuska, zadao velike brige, ali da će ga tek analizirati i o njemu doneti sud. Ipak, iako je naveo da analiza dokumenta tek sledi, Vučić je istakao da je priznanje Kosova neprihvatljivo.

„Imate mnogo stvari unutra koje bi se Srbima dopale, ali onda imate i priznanje Kosova, što je užasno za Srbe“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je takođe napomenuo da je non-pejper „sastavljao neko ko je fantastično upućen u kosovsko pitanje i neko ko je mnogo pametan, mnogo pametniji i lukaviji od njega“. Zbog toga mu je on zadao više briga i više „digao pritisak“ nego prvi non-pejper.

„Sumnjam na jednu osobu, na jednu fantastično pametnu ženu, jer osim nje to niko drugi ne bi mogao da sastavi“, napomenuo je Vučić.

Upućeni u ovu problematiku kažu da se verovatno radi o Angelini Ajhorst, funkcionerki u Evropskoj službi za spoljne poslove i osobi koja je u jednom trenutku bila uključena u šatl diplomatiju Beograda i Prištine.

Povodom famoznog dokumenta oglasila se i predsednica Kosova Vjosa Osmani koja je na svom fejsbuk profilu napisala da svi non-pejperi i ideje koje su njima predstavljene imaju izvor u Srbiji.

Kosovski list „Koha ditore“ objavio je pod naslovom „ekskluzivno“ sadržaj navodnog non pejpera u kome se navodi da će „Kosovo i Srbija međusobno priznati teritorijalni integritet i suverenitet uz stvaranje autonomnog okruga severnog Kosova“.

Vidite još

U tekstu koji je „Koha“ objavila ističe se da su dokument, koji je redakcija ovog lista dobila, pripremale Nemačka i Francuska u vidu zajedničke inicijative ove dve zemlje za nastavak dijaloga i njegovo zaključivanje konačnim sporazumom. „Koha“ takođe piše da autentičnost ovog dokumenta novine nisu mogle da potvrde, ali neke diplomate koje je list kontaktirao „manje-više su potvrdile da su tačke pomenute u dokumentu u skladu sa onim o čemu će se razgovarati u dijalogu“.

U tekstu se navodi i da bi „proces trebalo da bude završen do kraja februara 2022. godine“. Proces će se, prema istom dokumentu, zasnivati na nekoliko ključnih elemenata, poštujući Parisku povelju, Helsinški završni akt i vodeća načela Kontakt grupe za određivanje statusa Kosova iz 2005. godine i obezbediće primenu svih postignutih sporazuma tokom briselskog dijaloga. Obe strane bi takođe trebalo da se dogovore o uspostavljanju „autonomnog okruga severnog Kosova kao posebne administrativne jedinice regionalne samouprave na Kosovu, koja bi imala pravo regulisanja zakonodavstva na regionalnoj osnovi u oblastima ekonomije, finansija, vlasništva nad infrastrukturom, kulturom, obrazovanjem, zdravstvom, socijalnom zaštitom, pravosuđem, policijskom službom, urbanim razvojem i evropskom saradnjom, u skladu sa Ustavom Kosova i zakonodavstvom lokalne uprave“. Bitan deo dokumenta odnosi se i na Srpsku pravoslavnu crkvu koja će, navodno, imati „privilegovani status“ u kome bi se osiguralo ono što se naziva njihovom „nesmetanom aktivnošću“. Prema ovom dokumentu, „Crkva i njena unutrašnja organizacija treba da budu priznati kao samoupravna strana u političkom i ustavnom sistemu Kosova, vlasništvo treba da bude neprikosnoveno i da uživa privilegovani status“. Zaštićena područja treba da uključuju više od 40 crkava i kulturnih znamenitosti. Pravoslavnu crkvu na Kosovu, kao suštinski deo Srpske pravoslavne crkve, u skladu sa ustavnim promenama, treba da vodi patrijarh Srpske pravoslavne crkve, koji bi trebalo da ima sedište u Pećkoj patrijaršiji. Strane bi takođe osnovale ekonomsku zonu u Mitrovici kao katalizator za ekonomski razvoj sa obe strane granice i u skladu sa konceptom evropskih regiona.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kurti: Negde u junu možemo početi sa novom rundom dijaloga
Aljbin Kurti

"Neće biti zapostavljen"

29.04.2021. 15:32

Kurti: Negde u junu možemo početi sa novom rundom dijaloga

Premijer privremenih kosovskih institucija, Aljbin Kurti, najavio je danas u Briselu da će "sredinom juna" biti u mogućnosti da krene u nastavak dijaloga sa Beogrdom, pod pokroviteljstvom EU.
Velika deoba

Famozni "non-pejper"

Bosna, Zapadni balkan, non paper
26.04.2021. 15:15

Velika deoba

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve