Vesti
05.10.2022. 17:38
Beta

Da ne zaboravimo

Žena sa najviše odlikovanja u istoriji srpske vojske

milunka savić
Izvor: Shutterstock

Godišnjica smrti Milunke Savić, žene sa najviše odlikovanja u istoriji srpske vojske, obeležena je u sredu polaganjem venaca na spomen obeležje u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Ceremoniji je prisustvovao ministar odbrane Nebojša Stefanović koji je podsetio da je Milunka Savić devet puta ranjavana u borbama ali i 12 puta odlikovana najvišim srpskim i svetskim ordenima.

"Heroina balkanskih i Prvog svetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske 'Knjaz Mihailo', Milunka Savić, upisala se u istoriju svetskog ratovanja kao žena sa najviše odlikovanja", naveo je Stefanović a prenelo Ministarstvo odbrane. 

On je podsetio i da je 1918. godine pred strojem svih jedinica Antante, pročitana pohvala junaštvu narednika Milunke Savić što je po njegovim rečima, počast koja nije ukazana ni jednom oficiru, niti generalu. 

Stefanović je na Novom groblju položio venac i na spomen-obeležje solunskoj ratnici Nataliji Bjelajac a ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Grada Beograda, ambasada Velike Britanije i Rusije kao i delegacija SUBNOR-a. 

Milunka Savić rodjena je 1892. u selu Koprivnici kod Jošaničke banje.

Učestvovala je u balkanskim i u Prvom svetskom ratu a u srpskoj vojsci je stekla čin narednika.

Preminula je 5. oktobra 1973. godine u Beogradu. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zašto smo dozvolili da nas Amerikanci podsećaju na Milunku Savić?
Shutterstock

Heroina Velikog rata

26.01.2022. 06:05

Zašto smo dozvolili da nas Amerikanci podsećaju na Milunku Savić?

Kada god spomenemo Milunku Savić, trebalo bi sebi da postavimo i nekoliko pitanja. Odgovor ni na jedno od njih, kakav god da je, teško da bi mogao da potisne osećaj srama i stida koji bi svako od nas trebalo bar malo da oseća zbog nekoliko činjenica u vezi sa jednom od heroina Velikog rata.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
24.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve