Vesti
08.02.2022. 14:10
Tanjug

Tatjana Matić

Zloupotreba dece na internetu u Srbiji: 26. 000 poziva, mejlova i poruka...

Dete, deca, mobilni telefon, društvene mreže
Izvor: Shutterstock

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu primio je više od 26.000 poziva, mejlova i poruka, a od obrađenih preko 5.000 predmeta utvrđeno je da postoje 342 krivična dela zloupotrebe dece na internetu, navela je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Na svečanosti povodom obeležavanja Dana bezbednosti na internetu Matić je naglasila da je obeležavanje tog dana od izuzetnog značaja kako bi se afirmisalo korišćenje interneta i drugih informaciono-komunikacionih tehnologija, sa naglaskom na pravilnoj selekciji sadržaja i bezbednosti.

Istakla je da je neophodno da se svim korisnicima interneta, a posebno mladima usadi svest o vrednosti modernih tehnologija, kao i o bebednosnim rizicima o kojima bi trebalo voditi računa.

"Resorno ministarstvo kontinuirano radi na preduzimanju delatnosti čiji je cilj podizanje svesti o bezbednosti dece na internetu i razvoju digitalne pismenosti, kako dece i mladih tako i njihovih roditelja i nastavnika", poručila je Matić.

Ona je navela da je ova materija regulisana Uredbom o bezbednosti i zaštiti dece pri korišćenju komunikacionih tehnologija, kao i Izmenama i dopunama Zakona o inovacionoj bezbednosti iz 2019. godina.

Objanila je da se zaštita dece na internetu sprovodi kroz aktivnosti Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, koji je formiran u cilju unapređenja ovog sektora i predstavja jedini institucionalni mehanizam u regionu koji se bavi prevencijom i reagovanjem na ugrožavanje dece u digitalnom okruženju.

Prema rečima ministarke deca i građani Srbije imaju besplatnu mogućnost da se obrate Centru na kontakt telefon ili putem platforme Pametno i bezbedno, kako bi dobili savet u vezi sa zaštitom na internetu.

"Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu do sada je primio 26. 000 poziva, mejlova i poruka na duštvenim mrežama, a Centar je obradio preko 5.000 predmeta od kojih su 342 predmeta upućena nadležnim institucijama na dalje procesuiranje", navela je ona.

Ministarka je navela da se Centar bavi i edukacijom i održava vebinare i prežentacije za decu, roditelje i nastavnike, kao i za zdravstvene radnike.

Matić je podsetila da je u okviru programa zaštite dece na internetu Minitarstvo sprovelo četiri godišnje školske kampanje za pametnu i bezbednu upotrebu novih tehnologija u obrazovanju, "IT karavan" u kojima je neposredno učestvovalo preko 13.000 đaka iz 83 osnovne škole širom Srbije. Objasnila je da je ova praksa prekinuta zbog pandemije korona virusa.

Navela je i da je Ministarstvo učestvovalo u Digitalnoj ekspediciji, organizovalo Dan devojčica i tradicionalno sprovodilo konkurs za Digitalni čas.

"Ovo su sve aktivnosti kojima smo nastojali da promovišemo prednosti interneta i novih tehnologija u obrazovanju, poslovanju i svakodnevnoj komunikaciji", kazala je ona.

Dodala je da je Ministarstvo rapisalo konkurse na teme izrade aplikacija za mobilne platforme u cilju postizanja bezbednosti dece na internetu 2018.

Ove godine u saradnji sa RTS-om pokrenuta je medijska kampanja koja upućuje na mere zaštite i opasnosti na internetu, kazala je Matić.

Poručila je da je da je bezbednost dece na internetu i digitana pismenost neophodna u modernom društvu i rekla da Ministarstvo unapređuje ovaj sektor kroz infrastrukturne projekte, kao i progamske aktivnosti.

Pozvala je da se drugi sektori, roditelji i nastavnici priključe unapređenju bezbednosti dece na internetu, kako bi postali važan deo edukativnog procesa.

Na konferenciji su održana dva panela "Bezbednost dece na internetu" i "Stereotipi u oglašavanju i uticaj marketinga na decu" u kojima su čestvovali predstavnici vodećih telekomunikacionih kompanija i Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu.

Svečanost je održana u TC Ušće u Beogradu u organizaciji UNICEF-a, a uz podršku resornog ministarstva.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova je kazala da je zaštita prava dece na internetu nova pojava koja preuzima primat u modernom društvu. "Svi znamo da je pandemija negativo uticala na naše živote, ali je donela i ubrzani prelazak na digitalne usluge i platforme u oblastima koje su direktno povezane sa decom, kao što su zdravstvo, obrazovanje, rad na daljinu i finanije", kazala je Kostadinova.

Navela je da je Komitet za prava deteta od prošle godine usvojio Opšti komentar o pravima deteta u digitalnom okruženju, koji pruža smernice vladama zemalja potpisnica o pravima i merama bezbednosti dece u virtuelnom svetu.

Direktorka je naglasila da sve veća upotreba interneta može dovesti decu u veći rizik od štetnih stvari poput seksualnih eksploatacija i vršnjačkog zlostavljanja, te istakla da je u interesu vlada, roditelja, škola i organizacija da se taj rizik ublaži imajući u vidu ranjivost dece i njihova prava na izražavanje.

"Informisanje dece i unapređenje veština za bezbedno korišćenje interneta predstavljaju ključnu liniju odbrane u borbi protiv zloupotrebe digitalnih komunikacija i napredne tehnologije", poručila je ona.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sve više kupujemo preko interneta: Uticaj korone?
Kupovina preko interneta

Procenti govore najbolje

26.11.2021. 19:40

Sve više kupujemo preko interneta: Uticaj korone?

Kupovina preko interneta je sve zastupljenija, a tome svedoči i podatak da je broj pošiljaka ove godine veći za 20 odsto u poređenju sa istim periodom 2020, saopštila je Uprava carina.
Close
Vremenska prognoza
fog
16°C
26.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve