Život
08.02.2022. 13:40
Tanjug

Meta preti

Ostaćemo bez Instagrama i Facebook-a?!

Telefon
Izvor: Shutterstock

Kompanija Meta Platforms zapretila je da će povući Facebook i Instagram iz Evrope ako joj ne bude dozvoljeno da nastavi s transferom korisničkih podataka u SAD.

Ova kompanija je u godišnjem izveštaju navela da ako ne može da računa u novim ili postojećim sporazumima na takozvane standardne ugovorne klauzule za slanje podataka u SAD, onda u Evropi "verovatno neće moći da ponudi veliki broj najvažnijih proizvoda i usluga, uključujući Fejsbuk i Instagram", prenosi "Blumberg".

Evropski regulatori trenutno prerađuju propise o prenosu podataka evropskih korisnika preko Atlantika, nakon što je Evropski sud pravde u julu 2020. proglasio nevažećim raniji sporazum sa SAD-om o zaštiti privatnosti.

Mada je malo verovatno da će Meta zaista povući svoje vodeće servise sa jednog od svojih najunosnijih tržišta, njena poruka ukazuje na sve jače napetosti između društvenih medija i zakonodavaca oko vlasništva nad korisničkim podacima.

Evropska komisija je intenzivirala pregovore sa Vašingtonom, ali joj je potrebno više vremena imajući u vidu složenost problematike o kojoj se razgovara i potrebu da se uspostavi ravnoteža između privatnosti i nacionalne bezbednosti, naveo je portparol Komisije u pisanom odgovoru na upit agencije "Blumberg".

Samo aranžman koji je potpuno u skladu sa zahtevima koje je postavio sud EU može da obezbedi stabilnost i pravnu sigurnost koju očekuju akcionari na obe strane Atlantika“, dodao je portparol.

Irska agencija za zaštitu privatnosti je u avgustu 2020. presudila da Fejsbukova upotreba standardnih ugovornih klauzula za obradu evropskih podataka krši Opštu regulativu o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR) i da treba da bude suspendovana. Konačna odluka trebalo bi da bude doneta u prvoj polovini ove godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve