Vesti
03.02.2023. 12:07
R. E.

"Preselenje u prirodu"

Šapić otkrio gde se izmešta zoo-vrt i kada

1
Izvor: Shutterstock

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da će beogradski zoo-vrt biti premešten, i to na Adu Safari.

Gradonačelnik je izjavio da očekuje da projekat preseljenja zoo-vrta bude završen u naredne dve do tri godine.

"Izmeštanje zoo-vrta bilo je tema često prethodnih godina. Čak je i Vuk Bojović imao ideju o izmeštanju na Veliko ratno ostrvo, ali se ispostavilo da nije bilo izvodljivo zbog čestih poplava na ostrvu. Bio je predlog za Krnjaču i Surčin. Periferija nije dobar predlog. Javlja se problem, kako naći u urbanom delu grada mesto gde će se životinje osećati sigurno. Razmišljali smo i pričali da zoo-vrt ne bude daleko od grada, da zadrži sredinu iz koje su došle, a to je priroda. Najbolje mesto za to je Ada Safari", izjavio je Šapić obilazeći lokaciju na Adi Ciganliji.

On je detaljno objasnio zašto je izabrana ta lokacija.

"Ima puno drveća, reka, u centru grada smo. Duplo je veći prostor od postojećeg na Kelemegdanu. Ovde ima 14 hektara, kako smo i planirali. Smatramo da je to od svih najbolje rešenje. Ovde je tišina, mir, nešto čime bismo mogli da budemo ponosni", naveo je gradonačelnik Beograda.

Špaić je rekao da do realizacije ideje mora da se reši mnogo stvari, pre svega oko raščišćavanja područja Ade Safari i da će grad to i učiniti.

On je istakao da je odluka o preselenju doneta, a kada će i definitivno sve biti završno nije precizirao.

"Ne bih licitirao sa terminima. Ne znamo koliko ce trajati pregovori, pa i samo izmeštanje životinja. Nemamo to iskustvo. Najvažnije je da je doneta politicka odluka da se to reši i da smo našli odgovarajuću lokaciju. Očekujem u dve do tri godine da možemo da vidimo kraj ovoga svega", izjavio je Šapić.

Šapić je dodao i da se dugogodišnja ideja da se zoo-vrt preseli iz centra grada našla i u Generalnom urbanističkom planu do 2041. godine, a koji je predstavljen javnosti leta prošle godine.

Zoološki vrt u Beogradu otvoren je 12. jula 1936. godine ispod tvrđave na Kalemegdanu, pod pokroviteljstvom tadašnjeg gradonačelnika Vlade Ilića.

Nekoliko puta je proširivan, ali je posle uništenja u Drugom svetskom ratu sveden na oko sedam hektara.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Beogradski zoološki vrt slavi 86. rođendan!
Zološki vrt

Slobodan ulaz

12.07.2022. 15:05

Beogradski zoološki vrt slavi 86. rođendan!

Ulaz u Beogradski zoološki vrt, koji slavi 86. rodjendan, je za decu do 15 godina tokom celog dana besplatan, izjavio je direktor Beo Zoo vrta Srboljub Aleksić.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve