Vesti
11.01.2022. 13:09
Tanjug

"Država nije nemoćna"

Zorana Mihajlović o havarijama u EPS-u

Zorana Mihajlović
Izvor: FOTO TANJUG / MRE/ ALEKSANDAR STOJANOVIC

Izbijanja čestih havarija u Elektroprivredi Srbije (EPS) posledica su dugogodišnjeg nerada rukovodstva preduzeća, ocenila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i dodala da su se preduzeća u elektroenergetskom sistemu previše "odrodila" od svoje države i postala "država u državi".

Odgovarajući na pitanje novinara povodom sinoćnog požara na kopu Tamnava u Kolubari, Mihajlović je rekla da se sinoć dogodio ozbiljan problem, jer je izgoreo "najbolji i najjači odlagač" u Kolubari, čija je vrednost 18,8 miliona evra.

"Ono što građani trenutno gledaju jeste jedan javašluk kojim se pokušava pokazati da je država nemoćna. Država nije nemoćna, jer da države nije bilo, od 11. decembra, kada se desio prvi kolaps i havarija, bilo bi mnogo više posledica i problema", ukazala je Mihajlović.

Zorana Mihajlović
Izvor: FOTO TANJUG / MRE/ ALEKSANDAR STOJANOVIC

Navela je da je država u tom periodu pomogla sa svim što je bilo potrebno kako bi građani i tada i sada imali struju, navodeći da je obezbedila dovoljnu količinu mazuta, uvezla dovoljno električne energije i napravila dobru koordinaciju.

Pera Detlić u EPS-u

Zašto nije bilo struje?

Milorad Grčić

Zašto nije bilo struje?

18.12.2021. 00:31

Pera Detlić u EPS-u

"To je nas sve koštalo", naglasila je Mihajlović i dodala da su se preduzeća u elektroenergetskom sistemu previše "odrodila" od svoje države i da su postala "država u državi".

Naglasila je da se to u narednom periodu mora promeniti, ko god bio ministar ili direktor tih preduzeća.

"Svaki dan smo u Vladi Srbije i svaki dan rešavamo kratkoročno probleme ne zato što neko nije radio mesec dana, već zato što neko godinama nije na pravi način planirao, održavao, investirao, rukovodio..", rekla je Mihajlović nakon obilaska Elektrodistribucije Srbije.

Ona je kazala da "probleme imamo svaki dan, da smo sinoć imali požar, prošle nedelje takođe, kao i nedelje pre toga".

Mihajlović je takođe najavila da će se u narednih sedam dana izaći pred Vladu Srbije s planovima gde se i koliko ulaže, "kako se prave planovi, zašto se ne poštuju tehnološki procesi i projekti".

"EPS nije samo određena grupa neodgovornih ljudi, već je EPS i skup fenomenalnih inženjera, odličnih rudara, i mi sa njima sedimo i razgovaramo i pravimo plan šta mora da se uradi da se ovo više nikada ne bi desilo", rekla je Mihajlović.
 

Naglasila je da je "odgovornost ozbiljna stvar" i dodala da kada je reč o havarijama u EPS-u postoje odgovorni.

"Istražni organi moraju da nam kažu zašto se to desilo, ja ne znam, ali mi moramo da znamo zašto se desilo. Isto tako postoji odgovornost onih koji upravljaju, ti koji upravljaju EPS-om snose određenu odgovornost, jer nas sve košta - uvoz, vreme, bager i na kraju krajeva da se zahvalimo što niko nije povređen", zaključila je Mihajlović.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Računajte na to da Grčić više nije na mestu direktora EPS-a"
struja

Aleksandar Vučić

18.12.2021. 00:09

"Računajte na to da Grčić više nije na mestu direktora EPS-a"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, gostujući na TV Pink, da građani mogu da računaju na to da Milorad Grčić više nije na mestu direktora EPS-a.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve