Vesti
15.12.2021. 09:04
Tanjug

EPS

Mihajlovićeva o tome ko je kriv za to što 9.000 korisnika u Srbiji nema struju

Zorana MIhajlović
Izvor: FOTO TANJUG / MILOS MILIVOJEVIC

Oko 30 odsto sistema Elektroprivrede Srbije (EPS), odnosno 260 trafo-stanica nije u funkciji trenutno, a 9.000 korisnika u Srbiji nema struju, za šta je kriva uprava EPS-a, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović

"Pričamo o distributivnom sistemu koji očito prethodni dugi niz godina nije dovoljno dobro održavan. Mislim na investicije koje su morale da se ulože u stubove, mrežu, rastinje je moralo da se seče, a ne samo gde je dostupno. Monteri su na terenu, lavovski se bore da danas svi dobiju struju", istakla je ministarka u izjavi RTS-u.

Dodala je da u svim oblastima energetike mora da se ulaže mnogo više, jer neulaganje jednom dođe na naplatu.
 

"To je jedan deo priče, drugi deo priče je unutar EPS-a. Imamo situacija da oko 30 odsto sistema nije u pogonu, to je jako mnogo. Država je obezbedila novac i za uvoz struje i mazuta, ali to nije trebalo tako da se desi. Sistem je jako osetljiv, mi smo u krizi, stvari nisu rešene, a kad se završi, videćemo ko je u celom lancu napravio problem", rekla je Mihajlovićeva.
 

Ministarka nije odgovorila na pitanje da li se oseća odgovornom za ovu energetsku krizu.

"Energetika mora da promeni način kako funkconiše, planiranje u sektoru energetike ne valja, pre svega u EPS-u. Umesto da naš ugalj koristimo za stabilnost, nama se ovo desi", rekla je ministarka.

Napomenula je da ima više odgovornih u lancu za ovu krizu, ali da je u ovom trenutku kriva uprava EPS-a.

Odgovarajuci na pitanje hoćemo li imati dovoljno uglja za rad termoelektrana, Mihajlovićeva je rekla da ćemo "morati još više da radimo na tome".

Istakla je da su iz EPS-a mesecima unazad tvrdili da smo spremni za zimu, a onda se desilo da za pola sata sve ispadne iz sistema.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve