Vesti
05.04.2023. 17:35
Beta

Žozep Borelj

"Načinjen dobar prvi korak Beograda i Prištine"

1
Izvor: Beta / European Council / Alexandros Michailidis

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj ocenio je da je sporazum Beograda i Prištine u Briselu o tekstu deklaracije o nestalim osobama dobar prvi korak ka ispunjavanju obaveza prema Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa i njegovom Aneksu.

"Sporazum koji su postigli o tekstu deklaracije o nestalim osobama tokom jučerašnjeg sastanka glavnih pregovarača je prvi korak. Mi ćemo ga potvrditi na nivou lidera na sledećem sastanku na visokom nivou koji ću ja zakazati", objavio je Borelj na Twitteru.

Borelj je naveo da EU očekuje od obe strane da poštuju sve preuzete obaveze iz  Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa i njegovog aneksa i da što pre počnu da ih primenjuju.

"Strane moraju da izbegavaju svaku eskalaciju. Prebacivanje njihovih obaveza u njihov evropski put je u toku", napisao je Borelj.

Glavni pregovarači Srbije i Kosova Petar Petković i Besnik Bisljimi sastali su se u utorak u Briselu sa specijalnim predstavnikom Evropske uije (EU) za dijalog Miroslavom Lajčakom u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou, kako bi razgovarali o sprovođenju sporazuma iz Ohrida od 18. marta. 

Oni su rekli da su potvrdili tekst deklaracije o nestalim osobama koji će biti zvanično usvojen tokom sastanka na najvišem političkom nivou koji bi trebalo da bude održan u aprilu.

Sporazumom iz Ohrida od 18. marta dogovoreno je sprovođenje Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa koji su Srbija i Kosovo postigli 27. februara u Briselu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Sporazum je dogovoren, mora da se sprovede i nema mesta biranju"
Borelj

Žozep Borelj

23.03.2023. 13:52

"Sporazum je dogovoren, mora da se sprovede i nema mesta biranju"

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je u Briselu da je ohridski sporazum Kosova i Srbije celina koja mora da se sprovede i da je uzaludan svaki pokušaj da se taj sporazum dovede u pitanje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve