Vesti
02.05.2023. 21:18
Beta

Očekuje opipljiv napredak

Oglasio se Borelj iz Brisela

1
Izvor: Beta / European Council / Frederic Sierakowski

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je u Briselu da EU pozdravlja usvajanje Deklaracije predsednika Aleksandra Vučića i premijera Aljbina Kurtija o nestalim osobama i da očekuje da će dve strane ostvariti opipljiv napredak u rešavanju slučajeva nestalih i ispunjavanju obaveza prema porodicama.

Postignuti napredak redovno će procenjivati Zajednički odbor za praćenje, kojim predsedava EU, zadužen za nadgledanje sprovođenja Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i njegovog Implementacionog aneksa, naveo je Borelj u pisanoj izjavi.

Borelj je naveo da su Vučić i Kurti usvajanjem Deklaracije potvrdili važnost rešavanja sudbine preostalih nestalih osoba, prepoznali to pitanje kao humanitarno i istakli hitnu potrebu za dodatnim zajedničkim naporima na ublažavanju situacije pogođenih porodica i šire zajednice.

"Od 6.065 slučajeva nestalih u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine, 1.621 je ostao nerešen. Posle više od 20 godina, njihove porodice i dalje žive u tuzi, ne znajući gde se nalaze njihovi najmiliji. Porodice imaju pravo da znaju sudbinu svojih rođaka, kao i društvo u celini", napisao je Borelj.

Dodao je da rešavanje pitanja nestalih nije samo humanitarna obaveza, već i "ključni faktor za pomirenje i poverenje među ljudima".

"Postalo je hitno obezbediti što je moguće skoriji završetak procesa identifikacije mesta sahranjivanja. Sećanja blede, i pojedince, mesta i događaje je teže istražiti", naveo je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku.

Vučić i Kurti su usvojili Deklaraciju o nestalim osobama, na sastanku sa Borelom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i glavnim pregovaračima Beograda i Prištine, Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem, u okviru briselskog dijaloga.

Vučić i Kurti se Deklaracijom, između ostalog, obavezuju da blisko sarađuju na identifikaciji mesta sahranjivanja i praćenju iskopavanja, da obezbede potpun pristup informacijama, i onima sa oznakom poverljivo, koje pomažu lociranju i identifikaciji preostalih nestalih osoba, i da učine dostupnim svu dokumentaciju od značaja za utvrđivanje sudbine preostalih nestalih osoba.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Deset godina Briselskog sporazuma - šta sve tu piše
bg-pristina.png

Kosovsko pitanje

19.04.2023. 09:34

Deset godina Briselskog sporazuma - šta sve tu piše

Na današnji dan pre deset godina (2013), tadašnji predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i bivši premijer Kosova Hašim Tači potpisali su "Prvi sporazum o glavnim principima normalizacije" odnosa Beograda i Prištine, tzv. Briselski sporazum. 
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve