Vesti
04.03.2023. 11:38
Beta

Ana Brnabić

"ZSO je realnost i prva tačka na dnevnom redu"

Ana Brnabić, ATA, 4.3.2023.
Izvor: ATAIMAGES / Amir Hamzagic

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) "realnost i prva tačka na dnevnom redu" nakon nastavka dijaloga Beograda i Prištine, koji je održan 27. februara u Briselu.

"(Predsednik Srbije Aleksandar Vučić) ništa nije potpisao, ZSO je realnost i prva tačka na dnevnom redu, crvene linije - nepriznavanje Kosova i nema Kosova u UN. To su naše pozicije", rekla je Brnabić za televiziju Pink.

Navela je da je deo međunarodne zajednice, koji učestvuje u pregovorima, sada još glasniji oko formiranja ZSO i ocenila je da se iz reakcije prištinskih političara na taj sastanak u Briselu "vidi da je Srbija branila svoje crvene linije", jer se međusobno priznanje na kom je insistirala prištinska strana, više ne pominje.

"Ne priča se o međusobnom priznanju, već o normalizaciji odnosa. Za to se izborio Aleksandar Vučić, kao što se izborio i za ZSO s izvršnim ovlašćenjima i gurao da dve godine kasnije (od Briselskog sporazuma), imamo sporazum koji govori koja su izvršna ovlašćenja, koji je statut, kako se pravi, šta ona znači za srpski narod na Kosovu i Metohiji i kako ona čuva Srbiju na Kosovu i Metohiji", rekla je Brnabić.
 

Premijerka je ocenila i da je "antidržavna koalicija" napadima na Vučića pred i nakon sastanka u Briselu "učinila sve što je u njenoj moći da oteža položaj Srbije" u tim pregovorima.

"To što oni žele da oslabe Vučića na pitanju Kosova i Metohije, treba da se razume da je to slabljenje položaja Srbije", ocenila je Brnabić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Oglasio se Vučić posle dijaloga u Briselu
1

"Težak sastanak"

27.02.2023. 20:51

Oglasio se Vučić posle dijaloga u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu da je sastanak bio težak, da je instistirao na formiranju ZSO i da je dogovoreno da se razgovori nastave.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve