Zdravlje
06.10.2022. 02:05
R. E.

Nova studija

Antidepresive je, ipak, bezbedno uzimati u trudnoći?

Trudnoća, trudnica
Izvor: Shutterstock

Buduće majke, kojima su prepisani antidepresivi, više ne moraju da brinu da bi ovi lekovi mogli da naškode kognitivnom razvoju deteta, pokazalo je istraživanje.

U studiji, čiji su rezultati objavljeni u ponedeljak, je učestvovalo više od 145.000 žena i njihova deca, širom Sjedinjenih američkih država, a istraživanje je trajalo 14 godina.

Sve žene uključene u studiju su uzimale antidepresive tokom trudnoće, a ispostavilo se da upotreba ovih lekova nije povezana sa autizmom, poremećajem hiperaktivnosti sa deficitom pažnje (ADHD), poremećajima u ponašanju, razvojnim poremećajima govora, jezika, učenja i koordinacije ili intelektualnim invaliditetom.

"Rezultati prethodnih istraživanja na ovu temu su dali oprečne rezultate. Zbog velikog broja ispitanika i pažljivog dizajna studije, smatramo da ovi novi podaci mogu da pomognu ženama da donesu ispravne odluke o lečenju tokom trudnoće", rekla je autorka studije, Elizabet Suarez, za CNN.

"Ovo su zaista važni podaci. Žene i zdravstveni radnici su često su zabrinuti kada je u pitanju uzimanje antidepresiva tokom trudnoće i ponekad se pacijentkinjama savetuje da naglo prestanu da piju ove lekove čim saznaju da su u drugom stanju. Umesto toga, ženama koje boluju od depresije treba objasniti da rizik nije tako visok kao što se ranije mislilo“, smatra Karmin Pariante, profesor biološke psihijatrije, koji nije bio uključen u studiju.

Uzimanje antidepresiva tokom trudnoće je decenijama bila kontroverzna tema, jer su brojna istraživanja pokazala da postoji povezanost između uzimanja ovih lekova tokom drugog stanja i razvojnih problema kod dece, pretežno autizma i ADHD-a.

Međutim, nije se dovodio u pitanje kvalitet pomenutih istraživanja. Mnoge od tih studija su bile opservacione i često nisu uzimale u obzir druge faktore koji doprinose razvojnim problemima dece kao što su gojaznost i druga zdravstvena stanja majke, toksini iz životne sredine, upale, pa čak i stres.

Prema podacima Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, veoma mali broj antidepresiva je povezan sa većim rizikom od urođenih mana, zbog čega je važno da trudnice dobiju adekvatnu terapiju, piše CNN.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Žvaka koja je smanjila broj prevremenih porođaja
žvaka

Malavi

06.02.2022. 09:05

Žvaka koja je smanjila broj prevremenih porođaja

Afrička država Malavi ima najveći broj prevremenih porođaja u svetu, a zahvaljujući jednoj žvakaćoj gumi crna statistika je umanjena za 24 odsto.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve