Zdravlje
06.02.2022. 09:05
R.E.

Malavi

Žvaka koja je smanjila broj prevremenih porođaja

žvaka
Izvor: Shutterstock

Afrička država Malavi ima najveći broj prevremenih porođaja u svetu, a zahvaljujući jednoj žvakaćoj gumi crna statistika je umanjena za 24 odsto.

Prema istraživanju koje je predstavljeno na konferenciji sponzorisanoj od strane Društva za medicinu majke i fetusa, smanjenje prevremenih porođaja u državi Malavi u direktnoj je vezi sa poboljšanjem oralnog zdravlja.

Korišćenje žvake koja sadrži ksilitol, smanjuje rizik od bolesti desnih, koje stručnjaci navode kao jedan od uzroka prevremenog porođaja.

"Duže vreme znamo za vezu između lošeg oralnog zdravlja i prevremenog porođaja, ali nisam upoznata sa studijama ove veličine koje predlažu jednostavne i efektivne tretmane",  rekla je Ilina Pluim, docent za fetalnu  medicinu na Univerzitetu Ucla, koja je prisustvovala prezentaciji.

Istraživanja na ovu temu rađena su nekoliko puta, od kojih 11 dokazuje da, uprkos poboljšanju oralnog zdravlja, broj prevremnih porođaja ne opada.

Zbog toga su stručnjaci odlučili da testiraju efikasnost ksilitola kao prirodnog probiotika. On se nalazi u voću, povrću i mekinjama.

Početna studija u Malavi pokazala je da se, uz upotrebu ksilitola, smanjuje broj karijesa i poboljšava oralno zdravlje.

U istraživanju je učestvovalo malo manje od 5.000 žena. Žvakanjem žvake sa ksilitolom, prevremeno je rodilo njih 12,6 odsto, što je manje nego pre početka studije kada ih je bilo 16,5 odsto.

Ipak, stručnjaci još uvek nisu sigurni koliko bi ovo pomoglo ženama u ostalim državama.

"Nejasno je da li bi preporučivanje žvakaće gume sa ksilitolom uticalo na stopu prevremenog porođaja u drugim državama. Idealna populacija za ovakvu intervenciju je ona u kojoj je veliki broj bolesti desnih ili drugih faktora rizika", rekla je Ilina Pluim na prezentaciji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rodila devet beba, odjednom
Trudnoća

Bravo!

05.05.2021. 19:00

Rodila devet beba, odjednom

Lekari su joj rekli da nosi 7 beba, ali to nije bio kraj iznenađenjima.
Close
Vremenska prognoza
fog
16°C
26.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve