Zdravlje
24.06.2022. 10:55
Beta / AP

Karibi

Bakterija koja se može videti golim okom! (FOTO)

World Largest Bacterium
Izvor: Beta / Lawrence Berkeley National Laboratory / Tomas Tyml

Naučnici su otkrili najveću bakteriju na svetu koja se može videti golim okom u karibskoj močvari u kojoj raste drvo mangrova, objavljeno je u časopisu "Sajens" (Science).

Duguljasta bela bakterija (filamentoznog oblika) je otprilike veličine ljudske trepavice što je čini najvećom bakterijom poznatom do sada, rekao je morski biolog iz Nacionalne laboratorije Lorens Berkli (Lawrence Berkeley) i koautor rada u kome je objavljeno otkriće, Žan-Marij Voland (Jean-Marie Volland).

Koautor i biolog Univerziteta Francuske Zapadne Indije i Gvajane Oliver Gros pronašao je 2009. godine prvi primerak ove bakterije čije su stanište potopljeni listovi drveta mangrova koja rastu na arhipelagu Gvadalupa.

Bakteriija koja je dugačka nešto više od 0,9 centimetara nazvana je Thiomargarita magnifica ili "veličanstveni sumporni biser".

Gros nije odmah znao da je organizam koji je pronašao bakterija zbog njene iznenađujuće veličine. Tek kasnija genetska analiza otkrila je da je organizam jedna bakterijska ćelija.

On je bakteriju pronašao i pričvršćenu na školjkama ostriga, kamenju i staklenim bocama u močvari.

Naučnici još nisu uspeli da bakteriju uzgajaju u laboratoriji, ali istraživači kažu da njene ćelije imaju strukturu koja nije uobičajena za bakterije.

Ključna razlika je njen veliki centralni odeljak ili vakuola, koji omogućava da se neke ćelijske funkcije obave u tom ograničenom prostoru umesto kroz celu ćeliju.

Naučnici nisu sigurni zašto je bakterija tako velika, ali Voland pretpostavlja da bi to mogla biti njena adaptacija koja joj omogućava da je ne pojedu manji organizmi.

Pogledajte kakko bakterija izgleda i gde je pronađena:

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Devet miliona dece biće vakcinisano protiv dečije paralize
Afrika vakcinacija

Afrika

22.03.2022. 23:05

Devet miliona dece biće vakcinisano protiv dečije paralize

Akcija vakcinacije više od devet miliona dece protiv dečije paralize pokrenuta je ove nedelje u četiri zemlje u južnoj i istočnoj Africi nakon što je potvrđena epidemija u Malaviju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
01.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve