Život
17.05.2022. 19:10
R.E./Brobible

Nova studija

Bakterije naučile da igraju "Iks-oks"

iks-oks
Izvor: Shutterstock

Naučnici Španskog nacionalnog istraživačkog saveta nedavno su objavili da su genetski modifikovali soj bakterija "E.coli", i naučili ih kako da postanu stručnjaci za igru "Iks-oks".

Prema studiji o kojoj izveštava "New Scientist", to "znači da se bakterije ponašaju slično elektronskoj komponenti koja se zove memristor, a koja se koristi za stvaranje računarskih čipova koji oponašaju rad sinapsi u mozgu", piše "Brobible".

Alfonso Džaramilo iz Španskog nacionalnog istraživačkog saveta rekao je "da bi ovo otkriće moglo da se upotrebi na mnogo načina, od stvaranja živih materijala sposobnih za učenje do stvaranja ‘pametnih’ mikrobioma".

Istraživači tvrde da ova genetski modifikovana bakterija može da pobedi ljude koji lošije igraju "Iks - oks".

"Na početku igre, bakterije igraju nasumično", rekao je Džaramilo i dodao da su nakon samo osam trening partija bakterije postale iskusni igrači "Iks - oksa".

Sledeći korak, kako kaže Džaramilo, je stvaranje još složenijih neuronskih mreža koristeći bakterije, u nadi da će u nekom trenutku moći da obavljaju složenije zadatke poput prepoznavanja rukopisa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Budućnost je stigla: Čipovi u ljudskom mozgu već ove godine
ČIPOVI 2. 2. 2022.

Medicinska revolucija

02.02.2022. 19:35

Budućnost je stigla: Čipovi u ljudskom mozgu već ove godine

Ilon Mask je, zajedno sa svojom kompanijom "Neuralik", ozbiljan je kadnidat u tome da u svet medicine unese revoluciju. Svi smo već upoznati sa tim da tehnologija napreduje velikom brzinom, ali da li ste se nadali moždanim implantima koji omogućavaju da se vaše misli povežu sa kompjuterom?
Close
Vremenska prognoza
clear sky
31°C
27.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve