Zdravlje
22.07.2022. 13:10
Beta

Saveti

Batut savetuje kako da se zaštitite od ekstremno visokih temperatura

Vrućina, ventilator
Izvor: Shutterstock

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je preporuke kako se zaštiti od ekstremno visokih temperatura, a glavna je da tokom najtoplijeg dela dana, od 11 do 17 časova, treba izbegavati intenzivnu fizičku aktivnost.

Taj institut na svojoj internet stranici preporučuje nošenje svetle odeće od prirodnih materijala, zaštitu očiju i glave od sunca, kao i češće odmore u hladovini tokom boravka na otvorenom.

Preporuke su i da se ostaje u zatvorenom, klimatizovanom prostoru, kao i unošenje lakih obroka i dosta tečnosti, najpre vode.

Iz "Batuta" naglašavaju da treba izbegavati tešku i visokokaloričnu hranu sa visokim sadržajem šećera, kao pića i napitke koja sadrže alkohol, kofein i šećer.

Tuširanje mlakom vodom preporučuje se nekoliko puta na dan, a pre ulaska u vozilo koje je stajalo na suncu, neophodno je otvoriti prozore i vrata radi provetravanja.

Hitnu medicinsku pomoć potrebno je pozvati ukoliko neko izgubi svest i u isto vreme ima suvu i toplu kožu, objasnili su iz "Batuta".

Istakli su i da decu do četiri godine ne treba izvoditi napolje za vreme toplotnog talasa jer su posebno osetljiva na visoke temperature vazduha, već to činiti u ranim jutarnjim časovima.

Dodali su i da decu nikada ne treba ostavljati u parkiranom vozilu na suncu, jer temperature u automobilu, i pored otvorenih prozora, mogu biti i 15 stepeni više nego napolju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Upozorenje "Batuta" povodom toplotnog talasa u Srbiji
Vrućina

Važno

19.07.2022. 16:33

Upozorenje "Batuta" povodom toplotnog talasa u Srbiji

Institut za javno zdravlje "Batut" izdao je upozorenje na toplotni talas koji se očekuje u periodu od 21. do 23. jula, na osnovu prognoziranih temperatura koje su u nekim delovima zemlje u kategoriji "veoma opasne pojave".
Close
Vremenska prognoza
fog
4°C
27.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve