Zdravlje
09.02.2022. 16:05
Tanjug

Tanja Jovanović

"Brzi testovi slabije detektuju stelt omikron"

Korona test
Izvor: Shutterstock

Virusolog i profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu, Tanja Jovanović, rekla je da je primećeno da ima nešto više lažno negativnih antigenskih testova u slučaju nove stelt omikron varijante korona virusa, jer je došlo do promena u onoj strukturi koja se nalazi u testovima za dokazivanje virusnog antigena.

"Tako da se posle toga vrši PCR testiranje, za sve pacijente koji zadovoljavaju definiciju slučaja, a u antigenskom testu su negativni, tako da je PCR zadržao svoju specifičnost i predstavlja zlatni standard za dijagnostiku", objašnjava ona za RTS.

Jovanovićeva navodi i da je u Srbiji trenutno omikron zastupljen sa više od 90 odsto, a delta sa manje od 10 procenata.

"Što se tiče subvarijante, ne mogu sad da pretpostavim koji je to procenat, ali s obzirom na to da se brzo širi, očekujem da će i ova varijanta vrlo brzo da dostigne odgovarajući procenat, ne da postane dominantna, ali je potrebno neko vreme da zauzme značajnu poziciju u epidemiji", navodi Jovanovića.

Ipak, istakla je da ne očekuje novi, šesti talas epidemije, jer se kod stelta ne radi o novoj varijanti virusa, već o podvarijanti omikron soja.

Objašnjava da se podvarijante razlikuju u dvadesetak mutacija i da pružaju "unakrsnu imunost", odnosno pružaju zaštitu ljudima koji su već bili inficirani originalnom varijantom omikrona.

"U tom smislu ne očekujemo da će doći do dramatičnog povećanja broja inficiranih osoba", kaže Jovanovićeva.

Ono što je značajno, kako napominje, mada ima malo podataka, jeste da stelt ne daje težu kliničku sliku, ali se brže širi, jer ima malo veću infektivnost.

Apeluje na poštovanje mera i na vakcinaciju, iako je, kako kaže, omikron probio vakcinalni imunitet, ali ne potpuno.

To znači, kako je objasnila, da se možete zaraziti, ali se neće razviti teža klinička slika, koja zahteva hospitalizaciju.

Upitana da li nove mutacije ukazuju na kraj epidemije, ističe da virus ne odustaje, i očekuje da će broj inficiranih još neko vreme da se održava na nešto većem nivou.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kon: "Izlazimo iz maksimuma"
Koronavirus

Omikron

08.02.2022. 13:15

Kon: "Izlazimo iz maksimuma"

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da stelt soj, podvarijanta omikron soja korona virusa, ima mutaciju na spajk proteinu koja mu olakšava pripajanje za ćelije i da se oko 1,5 puta lakše prenosi u odnosu na osnovni omikron soj.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
27.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve