Zdravlje
13.01.2022. 10:50
Tanjug

Snažno podiže imunitet

Buster doza AstraZeneke povećava nivo antitela protiv omikrona

Astrazeneka
Izvor: Shutterstock

Britansko-švedska farmaceutska kompanija "AstraZeneka" je saopštila u četvrtak da preliminarni podaci iz ispitivanja sprovedenog na njenoj vakcini protiv kovida-19 "Vakszevria", pokazuju da, kada se daje kao treća doza, proizvodi više antitela protiv omikron soja i drugih varijanti, uključujući betu, deltu, alfu i gamu.

Pojačani odgovor u smislu proizvodnje antitela je primećen kod ljudi koji su prethodno bili vakcinisani vakcinom "Vakszevria" ili nekom mRNA vakcinom, saopštio je taj proizvođač lekova, dodajući da će ove podatke dostaviti regulatorima širom sveta s obzirom na hitnu potrebu za busterima, prenosi agencija Rojters.

Kompanija "AstraZeneka" je razvila vakcinu sa istraživačima sa Univerziteta u Oksfordu, a prošlomesečne laboratorijske studije su pokazale da je vakcina "Vaksevria", koja se sastoji od tri doze, efikasna protiv nove varijante koja se brzo širi.

"Ove važne studije pokazuju da treća doza Vakszevrije, nakon dve početne doze iste vakcine, ili nakon mRNA vakcine ili inaktivne vakcine, snažno podiže imunitet protiv kovida-19", izjavio je šef Oksfordske grupe za vakcine Endrju Polard.
 

Drugo veliko britansko ispitivanje u decembru je pokazalo da je "AstraZenekina" injekcija povećala nivo antitela kada se daje kao buster doza nakon početne vakcinacije "AstraZenekinom" vakcinom ili "Fajzerovom", koja je zasnovana na mRNA tehnologiji.

Međutim, studija je zaključila da su mRNA vakcine koje su napravili "Fajzer" i "Moderna" dale najveći podsticaj antitelima kada su date kao dodatna doza.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Više od polovine Evropljana će se zaraziti omikronom
Koronavirus

SZO

11.01.2022. 12:55

Više od polovine Evropljana će se zaraziti omikronom

Više od polovine populacije Evrope će, kako se očekuje, biti zaraženo omikron sojem koronavirusa u narednih šest do osam nedelja, izjavio je direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
22.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve