Zdravlje
11.01.2022. 15:15
Tanjug

Izvesno je...

Pedijatri upozoravaju: Zbog omikrona biće više zaražene dece

Deca, korona
Izvor: Shutterstock

Udruženje pedijatara Srbije upozorilo je u saopštenju da je, zbog širenja omikron soja virusa korona, izvesno da će se u narednom periodu povećati broj zaražene i hospitalizovane dece.

U saopštenju se navodi da podaci iz SAD i evropskih zemalja pokazuju da broj registrovanih slučajeva virusa korona u uzrastu do 18 godina konstantno raste, i u apsolutnim ciframa, i po učešću u ukupnom broju obolelih.

S obzirom na to da veći broj dece oboleva, više je i onih kod kojih je klinička slika teža i zahteva lečnje u bolničkim uslovima.

U Udruženju pedijatara navode da je u periodu kada je bio dominantan delta soj virusa, zapažen porast broja obolele dece u odnosu na prethodni talas, a da će omikron soj zahvatiti još veći broj mlađih od 18 godina.

Dodaju da je najveći broj obolele i hospitalizovane dece u državama zahvaćenim omikron sojem kod mlađh od četiri godine, a posebno je zabrinjavajuće što su brojke u porastu u zemljama sa procentom vakcinisanih značajno većim od Srbije.

"Jedini način da zaštitimo kategoriju dece do četiri godine je vakcinacija svih u njihovom okruženju", poručuju iz Udruženja.
 

U skladu sa tim podacima, Udruženje apeluje da se vakcinišu i prime buster dozu roditelji koji to do sada nisu učinili, kao i da se deca starija od 12 godina vakcinišu.

Takođe, apeluju i da deca starija od 12 godina prime i treću, buster dozu vakcine protiv kovida.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Više od polovine Evropljana će se zaraziti omikronom
Koronavirus

SZO

11.01.2022. 12:55

Više od polovine Evropljana će se zaraziti omikronom

Više od polovine populacije Evrope će, kako se očekuje, biti zaraženo omikron sojem koronavirusa u narednih šest do osam nedelja, izjavio je direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve