Zdravlje
17.03.2022. 14:43
Beta

Rak dojke

Crna statistika u kojoj je Srbija na drugom mestu u Evropi

Rak dojke
Izvor: Shutterstock

Srbija je po broju obolelih od kancera dojke druga u Evropi s poražavajućom statistikom da svaka četvrta žena kod nas oboli od ove teške bolesti, kazala je predsednica udruženja "Žena uz ženu" Marija Lakić.

Lakić je agenciji Beta kazala da je pre 2.000 godine od kancera dojke u Srbiji obolevala svaka 20 žena da bi se situacija iz godine u godinu pogoršavala pa je samo 2021. godine u Srbiji zvanično registrovano 6.000 žena koje su obolele od karcinoma dojke. 

U cilju ranog otkrivanja raka, udruženje "Žena uz ženu" u saradnji sa lokalnom samoupravom organizovalo je u Prokuplju akciju besplatnih ultrazvučnih pregleda dojke tokom koje je pregledano 39 žena. 

Kod osam žena pronađene su fibrozne promene, a njih tri su zbog nalaza koji ukazuju na ozbiljnije promene, upućene na detaljniji pregled mamografom.

 
Kako je istakla Lakić, pregledu su se odazvale uglavnom starije žene ali je izostalo interesovanje mlađih od 20 do 45 godina, kojima je taj pregled prevashodno bio i namenjen. 

"Radi se o pregledima ultrazvukom koji su kod mladđh žena efikasni, dok je za starije žene najsigurniji pregled mamografom", navela je Lakić. 

Nakon Prokuplja, ultrazvučni pregledi žena obaviće se u još desetak mesta, u Surdulici, Vlasotincu, Pirotu, Aleksincu, Kovinu, Zaječaru, Despotovcu, Majdanpeku... 

Od početka godine u ovoj akciji koja se organizuje u okviru projekta "Budi hrabra" pregledano je više od 300 žena.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dr Mima Fazlagić: "Moj poziv nije posao, to je strast“
Mima Fazlagić

Intervju

12.03.2022. 07:10

Dr Mima Fazlagić: "Moj poziv nije posao, to je strast“

Po pravilu, svakog 8. marta setimo se velikih žena - žena na koje se ugledamo, koje nas inspirišu, koje su posvećene svom poslu i sa strašću ga rade. Jedna od njih je svakako dr Amira Fazlagić, sa kojom smo razgovarali baš na Dan žena.
Close
Vremenska prognoza
fog
0°C
11.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve