Zdravlje
19.01.2022. 12:20

RFZO

Od aprila besplatna vakcina protiv HPV

Ginekolog
Izvor: Shutterstock

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić, izjavila je da će vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) o trošku države biti dostupna građanima Srbije u aprilu.

Kako je saopštio RFZO, reč je o najnovijoj devetovalentnoj vakcini.

Odluku Srbije da vakcinacija protiv humanog papiloma virusa bude o trošku države pozdravio je juče generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus .

"Hvala Srbiji što je omogućila ovu važnu odluku i ulaganje u prevenciju raka grlića materice kod devojčica. Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa može da nas približi elimaciji te bolesti koja se može sprečiti", napisao je Tedros na Twitter nalogu.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Karcinom dojke godišnje odnese 1600 života - evo kako možemo da to promenimo
Rak dojke

“Bori se ženski”

26.11.2021. 15:34

Karcinom dojke godišnje odnese 1600 života - evo kako možemo da to promenimo

Srbija zauzima visoko drugo mesto prema broju umrlih od karcinoma dojke, koji predstavlja najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji. Ova bolest svake godine odnese oko 1.600 života, a 4.600 žena oboli od ove bolesti. Među novoobolelima do 30% žena je mlađe od 50 godina. Ova surova statistika predstavlja povod za realizaciju kampanje "Bori se ženski“, sa željom da se javnost informiše o aktuelnim temama iz oblasti preventive i inovativnih terapija u lečenju pacijenata obolelih od karcinoma dojke.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
07.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve