Zdravlje
12.07.2023. 15:50
R.E.

Aktuelno

Da li stvarno ima nestašice lekova? Evo šta kaže RFZO

apoteka, lekovi
Izvor: Shutterstock

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) odbacio je navode predsednika stranke Nova - Da se struka pita Vladimira Kovačevića, koji je zatražio smenu direktorke RFZO Sanje Radojević Škodrić zbog nestašice lekova.

RFZO je u odgovoru Kovačeviću napisao da je neistinita tvrdnja da ima nestašice lekova, uz navode da je domaće tržište lekova stabilno i snabdeveno.

"Čak i u slučaju kratkotrajnih zastoja u snabdevanju na koje RFZO nije mogao da utiče, građanima su u svakom trenutku bili dostupni zamenski lekovi", navodi se u saopštenju fonda i dodaje da je to postignuto zahvaljujući intenzivnom praćenju snabdevanja tržišta lekova.

Nestašice pojedinih lekova, kako su dodali, odnosno diskontinuitet u njihovom snadbevanju je nešto što se dešava na globalnom tržištu.

"Radi se najčešće o problemima u samom postupku proizvodnje leka kao što su npr. neplanirani problem u proizvodnji leka, neodgovarajući rezultati testova kontrole kvaliteta proizvedene serije leka, iznenadno odlaganje isporuke aktivne supstance ili neophodne ambalaže, i drugo", stoji u saopštenju.

Iz RFZO su naveli i da nije tačan izneti podatak o prosečnoj ceni lekova sa A liste.

"Prosečna cena leka na Listi A za lekove čije troškove u potpunosti snosi RFZO iznosi 2.301,70 dinara, dok je prosečna cena svih lekova koji se izdaju na recept, a koji obuhvataju i lekove sa Liste A i lekove sa Liste A1 - 1.675,60 dinara. Osim toga, samo u ovoj godini odobreno je povećanje cena za oko 90 lekova i to u proseku za oko 30 odsto", dodaje se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koji su lekovi najtraženiji u Srbiji
apoteka, lekovi

Apoteka.rs

07.04.2023. 13:30

Koji su lekovi najtraženiji u Srbiji

Građani Srbije na internetu najčešće traže lekove za dijabetes, epilepsiju, antidepresive i preparate za hemoroide i mršavljenje, pokazuju podaci sajta Apoteka.rs.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve