Zdravlje
17.09.2022. 08:10
R. E. / WebMD

Jabukovo sirće

Da li najpopularniji lek iz "kućne apoteke" zaista deluje?

Jabukovo sirće
Izvor: Shutterstock

Jabukovo sirće gotovo svi imamo u kuhinji, a vlada mišljenje da ga, osim za salatu, možemo koristiti i kao lek protiv brojnih zdravstvenih tegoba. Ali da li je jabukovo sirće zaista jedan od univerzalnih lekova, kako su nas bake učile?

Verovatno ste čuli da mnogi ljudi smatraju da čaša vode sa kašikom jabukovog sirćeta ujutru, doprinosi gubitku kilograma.

Međutim, kako je svačiji metabolizam drugačiji, ne može se očekivati da će ova metoda delovati i na vas. Sirće svakako nije rešenje za one koji žele da izgube kilograme na duže staze.

Ako pokušavate da smanjite telesnu težinu, najbolje je da se pridržavate dva osnovna pravila - smanjite unos kalorija i pojačajte fizičku aktivnost.

Čaša vode sa kašikom jabukovog sirćeta se spominje i kao rešenje za dijabetes. Dok sirće zaista pomaže da se održi zdrav nivo glukoze u krvi nakon obroka, svakako neće izlečiti dijabetes ili zameniti lekove.

Međutim, ako nemate problem sa bubrezima, sirće može biti koristan dodatak ishrani, a pre svega pomaže kod insulinske rezistencije.

Bake su tvrdile da je sirće rešenje i za perut. Međutim, lekari savetuju da ga ipak ne stavljate na kožu, jer je može iritirati i napraviti još veći problem.

U skladu sa ovim verovanjem, sirće su nam mazali na glavu i kada imamo vaške, najvećeg neprijatelja osnovaca i dece predškolskog uzrasta.

Sa ovim načinom upotrebe se lekari takođe ne slažu, jer je koža glave još osetljivija kod dece.

Ono što je tačno, a možda niste znali, je da sirće pomaže ako vas opeče meduza, pa imajte to na umu ako budete imali neprijatan susret sa ovim morskim stvorenjima.

Jabukovo sirće se ne nikako ne preporučuje kao sredstvo za beljenje zuba, bez obzira na to šta ste čuli. Naprotiv, zubi će postati osetljiviji, jer će sirće oštetiti zaštitni sloj, a fleke će se češće javljati.

Iako se mnogi "kunu" u jabukovo sirće kao sredstvo za snižavanje krvnog pritiska, naučnici još uvek istražuju da li zaista ima takvo dejstvo. Za sad se ograničite na jednu do dve kašike dnevno, kako ne biste oštetili želudac.

Ono što je važno da znate je da se morate konsultovati sa lekarom, pre nego što jabukovo sirće uvedete kao redovan dodatak ishrani, jer negativno utiče na dejstvo lekova, kao što su insulin, laksativi i lekovi za snižavanje krvnog pritiska, piše WebMD.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Proteinski šejkovi: Koliko su zdravi i da li su nam potrebni
proteinski šejk, šejk

Zdrava ishrana

10.09.2022. 07:20

Proteinski šejkovi: Koliko su zdravi i da li su nam potrebni

Da li su proteinski šejkovi pravi izbor za vas? Od čega se sastoje i na šta bi trebalio obratiti pažnju prilikom kupovine? Evo odgovora...
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve