Zdravlje
08.12.2021. 10:18
Tanjug

Koronavirus

Da li znate šta je heterologna vakcinacija i kako može da nam pomogne?

Imunitet, virus
Izvor: Shutterstock

Evropska agencija za lekove (EMA) u sredu je podržala kombinovanje različitih vrsta vakcina u borbi protiv korona virusa, kako prilikom osnovne imunizacije tako i tokom davanja buster doza.

EMA je navela u saopštenju da korišćenje različitih vrsta vakcina, poznato kao heterologna vakcinacija, može da pruži zaštitu od Kovida-19, prenosi AP.

U zajedničkom saopštenju, koje je EMA objavila sa Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti, navodi se da bi strategija kombinovanja vakcina mogla da pruži veće mogućnosti državama tokom kampanja vakcinacije.

"Do sada dostupni dokazi s različitim vrstama odobrenih vakcina pokazuju da se heterologna buster doza čini kao jednako dobra ili bolja u pogledu imunoloških odgovora, od homologne dodatne doze", navodi se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta sve do sada znamo o omikronu
Omikron, korona

Virus jača ili slabi?

08.12.2021. 06:05

Šta sve do sada znamo o omikronu

Taman kada smo se navikli na znatno zarazniji delta soj korona virusa, stigao je još jedan, ovoga puta iz Južne Afrike, nazvan po grčkom slovu omikron. Ovo otkriće propratile su munjevite reakcije zemalja u koje su pristigli putnici iz novog žarišta, bez obzira na apele stručnjaka da je takva reakcija bespotrebna.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve