Zdravlje
26.04.2022. 15:05
R. E.

Izborite se sa stresom

Da li znate šta je "kupanje šumom" i zašto je dobro za zdravlje?

Šuma priroda
Izvor: Shutterstock

Stres je sastavni deo života, ali, ukoliko previše često osećate tenziju, to može negativno uticati na vaš um i telo.

Osećaj da ste pod stresom tokom dužeg vremenskog perioda može dovesti do depresije, anksioznosti i niza drugih tegoba.

Međutim, postoji  jednostavan način da se izborite sa ovim problemom, a to je boravak u prirodi, piše Kaiserpermanente.org.

Japansko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva je 1982. godine kreiralo termin "shinrin-yoku", što se prevodi kao "kupanje šumom" ili "upijanje šumske atmosfere", kako bi podstakli ljude da provode više vremena okruženi zelenilom i na taj način se opuste.

Prednost ove metode je u tome što pozitivno deluje čak i nakon kratkog boravka u prirodi, što znači da ne morate da idete u duge šetnje da bi ste se osetili bolje.

Cilj "kupanja šumom" je da živite u sadašnjem trenutku, dok svim čulima upijate prizore i zvuke šumskog okruženja.

Postoji razlog zašto veliki gradovi imaju parkove. Jedna studija Međunarodnog časopisa za istraživanje zdravlja životne sredine, otkrila je da provođenje 10 do 20 minuta dnevno na otvorenom dovodi do osećaja blagostanja.

Takođe, utvrđeno je da praksa "kupanja šumom" snižava krvni pritisak i nivoe štetnih hormona, poput kortizola, koji telo proizvodi kada je pod stresom.

Iako je reč "šuma" u nazivu ove prakse, ne brinite, nije neophodno ići u šumovito područje. Možete otići na izlet u obližnji park ili bilo koji prirodni ambijent. Samo obavezno isključite ili utišajte telefon.

Kada stignete na odredište, nekoliko puta duboko udahnite i usredsredite se na sve što osećate čulima, bilo da je u pitanju miris vazduha ili zvuk ptica koje cvrkuću.

Nekoliko trenutaka posmatrajte okolinu. Sedite i gledajte kako se drveće njiše na vetru ili jednostavno šetajte.

Bilo bi dobro da odvojite najmanje 20 minuta dnevno za "kupanje šumom", ali, ako nemate toliko vremena na raspolaganju, to je u redu. Počnite sa kraćim vremenskim intervalima. Cilj ove prakse je da se opustite, a ne da se osećate kao da ste u obavezi da nešto radite. To bi trebalo da bude aktivnost kojoj se radujete i u kojoj uživate.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Možda niste znali, ali dobar san je važan i zbog sledećeg...
spavanje

Reč stručnjaka

10.04.2022. 12:05

Možda niste znali, ali dobar san je važan i zbog sledećeg...

San nam je potreban da bismo preživeli, baš kao što su nam potrebni hrana i voda. Dakle, nije čudo što trošimo skoro trećinu života na spavanje, a naučnici su otkrili da spavanje pomaže telu na nekoliko načina. Najpoznatije teorije koje su stručnjaci izdvojili pričitajte u nastavku teksta…
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve