Zdravlje
15.03.2023. 12:35
Beta

Privredna komora Srbije

Dijetetski suplementi sa interneta su ozbiljna opasnost po zdravlje

1
Izvor: Shutterstock

Na internet tržištu dijetetskih suplemenata u Srbiji postoji oko 80 stranica sa velikim brojem oglasa preko kojih se prodaju dodaci ishrani koji nisu registrovani u bazi podataka Ministarstva zdravlja, čime potencijalno predstavljaju opasnost za stanovništvo, saopštila je Privredna komora Srbije.

"Zbog sve masovnije upotrebe dodataka ishrani, često bez konsultacija sa lekarom ili farmaceutom, kao i bez znanja o mogućim neželjenim efektima, neophodna je stalna edukacija kako bi upotreba dijetetskih suplemenata postala bezbedna, kontrolisana i racionalna", navodi se u saopštenju.

Privredna komora Srbije će 4. aprila organizovati stručni skup na kojem će biti predstavljena analiza nelegalnog internet tržišta dijetetskih suplemenata. 

"Problem nelegalnog prometa dijetetskih suplemenata ne brine samo nas. I daleko razvijenije zemlje, preko svojih regulatornih agencija, redovno upozoravaju korisnike da budu izuzetno obazrivi prilikom upotrebe bilo kog dijetetskog suplementa", kazala je sekretar Udruženja za farmaciju i medicinsku delatnost PКS Mirjana Vučićević.

Upozorila je da kupovinom dijetetskih suplemenata koji nisu upisani u bazu podataka Ministarstva zdravlja, bilo u nelegalnim radnjama ili putem interneta, korisnici rizikuju da kupe nebezbedne, nekontrolisane, pa čak i dijetetske suplemente sa nedozvoljenim supstancama, čime mogu ozbiljno da ugroze svoje zdravlje.

"Nelegalno tržište suplemenata predstavlja, pored zdravstvenog rizika za stanovništvo, i značajnu sivu zonu i nelojalnu konkurenciju legalnim proizvođačima i distributerima koji obezbeđuju prihod u Srbiji, dok je budžet države zbog neplaćenog poreza oštećen za više stotina miliona dinara", rekla je Vučićević.

U legalnom prometu suplemenata iz Srbije prošle godine izvoz ovih proizvoda vredeo je 35,7 miliona dolara, dok su uvezeni dodaci ishrani za 71,2 miliona dolara.

U apotekama je prošle godine prodato dijetetskih suplementa za 229,5 miliona evra. To je rast od oko 11 odsto u odnosu na 2021. a u poređenju sa 2018. rast je 95 odsto. 

Dijetetski suplementi proizvedeni u Srbiji najviše se izvoze u zemlje regiona - 90 odsto izvoza ide u BiH, Makedoniju, Crnu Goru, Hrvatsku, Sloveniju, a uvozi se najviše iz Nemačke, Italije, Poljske, SAD, Velike Britanije i Slovenije - 56 oosto ukupnog uvoza suplemenata.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vračare i nadrilekari na internetu: Onlajn prodaja magle
Vračara, bajanje, proricanje sudbine

Iskorišćavanje lakovernih

27.11.2021. 06:05

Vračare i nadrilekari na internetu: Onlajn prodaja magle

Na beskrajnoj internet mreži može se pronaći po nešto za svačiji ukus. Lakše je nego ikad reći svoje mišljenje celom svetu ili onom delu sveta koji zanima šta imate da kažete, a lakše je i prodati razne proizvode i usluge voljnim kupcima iza ekrana na drugom kraju sveta. Internet je slobodna zona koja ne potpada pod šerifovanje lokalnih organa vlasti sve dok se njima neko direktno ne žali.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
04.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve