Zdravlje
25.01.2023. 14:09
Beta

Važno!

Lek za dijabetes NE KORISTITI za mršavljenje

debljina, dejete, merenje, stomak
Izvor: Shutterstock

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić apelovala je na one koji lek za dijabetes "Ozempik" koriste za mršavljenje, zbog čega je došlo do nestašice, da se ne ponašaju neodgovorno ni prema osobama kojima je taj lek potreban, ali ni prema sopstvenom zdravlju.

"Zato apelujem još jednom na one koji nemaju dijabetes, da se ne ponašaju neodgovorno prema svome zdravlju, jer iz kontraindikacija se može videti koliko dolazi do poremećaja metabolizma. Nakon upotrebe leka, a lek ne može neograničeno da se koristi, dolazi do vraćanja celokupne kilaže", rekla je Radojević Škodrić novinarima u Kliničkom centru Srbije.

Po njenim rečima, delom struka, a delom pacijenti, sami odlaze i kupuju taj inovativni lek iako nisu dijabetičari.

"Apelovali smo na struku zato što ona tu ima glavnu ulogu i krenule su pre neki dan inspekcije i Ministarstva zdravlja i Fonda u jednu zaista ozbiljnu kontrolu", istakla je Radojević Škodrić.

Dodala je da nije problem države da uveze taj lek, ali je problem njegova proizvodnja, dodajući da mnoge zemlje u Evropi sada imaju isti problem zbog ogromne potražnje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zbog ovih grešaka vam dijeta ne uspeva
dijeta, hrana, mršavljenje

Konkretni saveti

07.09.2022. 12:55

Zbog ovih grešaka vam dijeta ne uspeva

Ukoliko "kuburite" sa viškom kilograma, verovatno ste do sada isprobali nekoliko različitih dijeta. Međutim, ako vam se čini da sve radite kako treba, a težina se ne smanjuje, moguće je da pravite neke od ovih grešaka.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
23°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve