Zdravlje
25.11.2022. 15:21
Promo

Da se nove nade rode

Dobro zdravlje za nove nade

beba
Izvor: Shutterstock

Polovinom novembra svet je sa uzbuđenjem pratio vesti o rođenju osmomilijarditog stanovnika. Tim povodom, Ujedinjene nacije su saopštile da svetska populacija nastavlja da raste, ali da se tempo usporava u odnosu na ranije periode.

Prognoze svetske organizacije kažu da bi globalna populacija najpre mogla da poraste na oko 8,5 milijardi 2030. godine da bi nas 2100. godine bilo oko 10,4 milijarde na planeti.

Rast broja stanovnika Zemlje je delimično uzrokovan opadanjem nivoa mortaliteta, što se ogleda u povećanom broju živorođenih beba. UN još navode da je 2020. godine stopa rasta globalne populacije pala ispod jednog procenta godišnje, prvi put od 1950. godine. Prema podacima ove organizacije, žene danas prosečno rode dva deteta, dok su polovinom prošlog veka prosečno imale pet porođaja tokom života.

Rođenje deteta svakako je jedan od najvažnijih događaja u našem životu. Iako uslovi postaju sve bolji, na globalnom nivou situacija je daleko od idealne. Zbog toga su UN uvrstile dobro zdravlje kao jedan od 17 Ciljeva održivog razvoja. Ovi ciljevi su ujedno i poziv na najširu akciju kako bi svet u kome živimo postao bolje mesto za život svih ljudi, sa jednakim pravima na obrazovanje, dostojanstven rad, pristup energiji i drugim resursima…

Kada je reč o dobrom zdravlju, kao najvažnije zadatke u okviru ovog cilja, UN su predvidele da se do 2030. godine smanji broj preminulih porodilja na najviše 70 slučajeva na 100.000 porođaja. Takođe, želi se i smanjenje stope preminule novorođenčadi na manje od 12 slučajeva na 1.000 živorođene dece.

Na žalost, trenutna situacija je takva da ove zadatke neće biti lako ostvariti. Na osnovu podataka iz 2015-2021, 84 odsto porođaja širom sveta su pomogli obučeni zdravstveni radnici, što je povećanje od sedam odsto u odnosu na period između 2008. i 2014. godine. Ali, postoje velika odstupanja širom sveta, pa su tako porođajima u podsaharskoj Africi zdravstveni radnici prisustvovali tek u 64 odsto slučajeva.

U istom periodu, globalna stopa smrtnosti u uzrastu ispod pet godina opala je 14 odsto. Međutim, čak i sa tim napretkom pet miliona dece je umrlo pre svog petog rođendana samo 2020. godine. Situaciju nimalo ne olakšava ni činjenica da je tokom pandemije COVID-19 život izgubilo više od 115.000 lekara širom sveta.

Ovi podaci jasno govore da su za održivost globalnog, ali i nacionalnih zdravstvenih sistema, neophodna značajna ulaganja. Kriza u 2022. godini preti da preraste u globalnu recesiju i to upućuje na zaključak da centralne vlasti neće moći samostalno da finansiraju dalji napredak javnog zdravstva. U takvoj situaciji od posebne važnosti su donacije privrednog sektora koji je u prilici da značajno doprinese ovoj oblasti.

Prema podacima Eurostata iz 2018. godine praktično svaki drugi par u Srbiji nema dece. Takođe, sve više naših sugrađana ima problema sa sterilitetom. Suočavajući se sa tim problemom, Vlada Srbije je u julu usvojila Uredba kojom je vantelesna oplodnja omogućena ženama starosti do 45 godina, umesto do 43, kao što je bilo ranije.

Ovoj inicijativi pridružila se kompanija NIS, koja je u okviru programa "Zajednici zajedno“, izdvojila 118,5 miliona dinara za podršku porodicama u procesu vantelesne oplodnje, kao i za nabavku specijalizovane medicinske opreme. Putem ovog ciklusa programa koji se realizuje pod sloganom "Da se nove nade rode“, zdravstvene ustanove u 13 opština i gradova u Srbiji dobiće modernu medicinsku opremu kako bi se omogućila odgovarajuća dijagnostika i uspešno lečenje, što direktno doprinosi povećanju nataliteta. U zdravstvene ustanove tako će stići najmoderniji ultrazvučni i CTG aparati, oprema za embriološke laboratorije i hirurške intervencije, ginekološki stolovi i stolice namenjeni i za osobe sa invaliditetom, kao i inkubatori za novorođene bebe. Kako se navodi u Izveštaju o održivom razvoju NIS-a za 2021. godinu kompanija u dužem periodu podržava javno zdravstvo i medicinske radnike, vođena idejom da samo zdrava zajednica može biti jaka i prosperitetna. NIS je do sada, u ove svrhe, izdvojio više od 350 miliona dinara.

Kažu da je rođenje svakog novog deteta ujedno i nova nada za ceo svet. Na nama je da stvorimo uslove da se te nade rađaju u uslovima dostojnim malih heroja koji će sa nama deliti ovu planetu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
15.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve