Zdravlje
03.02.2023. 09:13
R. E. / RTS

Institut za transfuziju

Hitan apel: Dajte krv, rezerve na minimumu

krv-shutterstock_1708439188.jpg
Izvor: Foto: Shutterstock

Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi Srbije pozvala je građane da dobrovoljno daju krv, jer je situacija alarmantna i rezervi ima samo za jedan dan.

Knežević je za RTS rekla da je tokom cele ove nedelje prikupljeno svega 800 jedinica krvi, a potrebno je oko 1500 jedinica za normalno funkcionisanje.

Prema njenim rečima, u ovom momentu drastično su smanjene sve negativne krvne grupe ali 0+ je na samom minimumu nedeljama unazad.

Navela je da je uzrok smanjenih rezervi krvi  to što je dosta operacija odlagano tokom pandemije, odnosno potrebe na klinikama su dosta veće u poslednje vreme.

"Svi pacijenti koji su na čekanju moraju da se strpe još malo dok se ne prikupe veće rezerve krvi. Svi hitni slučajevi moraju da se zbrinu. Važno je da se svi sada zajedno uključimo u ovu borbu", navela je Kneževićeva.

Napomenula je da se za sada ne odlažu operacije, ali ako ne bude bolji odziv videće se kako će stvari funkcionisati naredne nedelje.

Insistut za transfuziju radi svaki dan do 19 časova, a danas će i jedan autobus biti na trgu na Ubu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prva transfuzija krvi napravljene u laboratoriji
krv, laboratorija, vađenje krvi

Velika Britanija

08.11.2022. 09:24

Prva transfuzija krvi napravljene u laboratoriji

Krv napravljena u laboratoriji prvi put je data ljudima koji su učestvovali u kliničkom ispitivanju, saopštili su britanski istraživači, prenosi BBC.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
25°C
20.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve