Zdravlje
09.01.2022. 09:14
Tanjug

Istraživanje pokazalo

Dve doze Fajzera štite decu od ozbiljne upale organa

Deca, vakcina, vakcinacija
Izvor: Shutterstock

Dve doze vakcine farmaceutskih kompanija Fajzer/Bajontek pružaju zaštitu protiv retke, ali ozbiljne upale organa koja se može pojaviti kod dece nedeljama nakon infekcije kovidom 19, objavili su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i zaraza (CDC).

Procene ukazuju da je vakcina efikasna 91 odsto u sprečavanju multisistemskog inflamatornog sindroma kod dece uzrasta od 12 do 18 godina, navedeno je u studiji koju je objavio CDC.

Reč je o sindromu koji kod dece izaziva zapaljenje srca, pluća, bubrega i mozga dve do šest nedelja nakon blage ili asimptomatske infekcije kovidom.

Deca uzrasta od pet do 11 godina su u najvećem riziku od multisistemskog inflamatornog sindroma, ali je njihova imunizacija u SAD odobrena tek krajem oktobra i ona nisu bila uključena u analizu, prenosi Glas Amerike.

Procena koju je objavio CDC objavljena je na osnovu posmatranja 283 pacijenta koji su boravili u više desetina bolnica u dvadeset američkih država između jula i decembra, kada je dominirala delta varijanta kovida 19.

Najtežih 38 slučajeva upalnog sindroma kojima su bili na aparatima za održavanje života nisu vakcinisani, navedeno je u studiji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Na red za vakcinaciju došla su i deca od tri godine
igračke

Kina

25.10.2021. 23:10

Na red za vakcinaciju došla su i deca od tri godine

Deca od tri godine počeće da primaju vakcine protiv kovida-19 u Kini, gde je 76 odsto stanovništva u potpunosti vakcinisano i vlasti održavaju politiku nulte tolerancije prema virusu.
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
11°C
01.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve