Zdravlje
07.12.2021. 21:05
Tanjug

Važno je.

Deca i korona - nova saznanja SZO

korona, deca, grip, temperatura
Izvor: Shutterstock

Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu saopštila je da je među decom od 5 do 14 godina najviše prijavljenih slučajeva koronavirusa u evropskom regionu.

Direktor regionalne kancelarije SZO za Evropu Hans Kluge istakao je da bi obavezna vakcinacija trebalo da bude "poslednje sredstvo", prenosi agencija AP.

Kluge je naglasio kontinuiranu pretnju od široko rasprostranjenog delta soja virusa i napomenuo da je novi omikron soj do sada registrovam u 21 zemlji u Evropi.

"Delta soj virusa ostaje dominantan širom Evrope i Centralne Azije, a znamo da su vakcine protiv kovida-19 efikasne“, rekao je Kluge.

Osvrćući se na zaštitu dece, Kluge je kazao da je udeo obolelih među decom dva do tri puta veći nego među odraslima, zbog čega je neophodno redovno provetravanje, upotreba maski ali i testiranje u školama.

"Kako se školski raspust približava, moramo da priznamo da deca ugrožavaju svoje roditelje, deke i bake kod kuće, sa 10 puta povećanim rizikom da ti odrasli dobiju teški oblik bolesti, da budu hospitalizovani ili umru ako nisu vakcinisani“, rekao je on.

Kluge je takođe govorio o obaveznoj vakcinaciji, za koju je istakao da bi trebalo da bude poslednje čemu se pribegava i to kada su sve druge opcije da se poboljša obuhvat vakcinacijom iscrpljene.

Kluge je ukazao da se mora uzeti u obzir kakav će efekat uvođenje obavezne vakcinacije protiv kovida imati na poverenje građana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Od posledica korone preminuo dečak od 17 godina
bolnica

Beograd

06.11.2021. 09:58

Od posledica korone preminuo dečak od 17 godina

Dečak star 17 godina, koji je zbog kovida bio na respiratoru u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu, preminuo je od posledica infekcije virusom korona, a kako je rekao prof. dr Predrag Minić, načelnik pulmologije iz ovog instituta, medicinski radnici uradili su sve da spasu mladića.
Close
Vremenska prognoza
light rain
20°C
06.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve