Zdravlje
10.02.2022. 07:05
R. E.

Magična pilula

Eliksir mladosti nije mit: Zbog ovih lekova živećemo duže?

Magična pilula
Izvor: Shutterstock

Magična pilula koja bi omogućila da pomerimo životni vek sa nekih osamdesetak na 150 godina života nije izvesna, ali povećanje od nekih 10 ili 20 odsto na pomenutih 80 godina kod muškaraca i žena u SAD je već prilično izvodljiva stvar, kaže Stiven Ostad iz Američke federacije za istraživanje starenja i šef Katedre za biologiju na Univerzitetu Alabama u Birmingemu.

Traganje za eliksirom mladosti je oduvek okupiralo ljudsku pažnju. Pre petnaestak godina činilo se da se svet nalazi na dobrom početku. Te 2008. godine je "Glakso Smit Klajn“ kupio "Sitris Farmaseutikals“ za 720 miliona dolara. Ova kompanija je na bazi sastojka crvenog vina resveratrola razvila lek koji je dao odlične rezultate na ispitivanju na životinjama, ali nikada nisu uspeli da ovu efikasnost i učinkovitost konvertuju na ljudsku populaciju.

U ovom trenutku još tri leka ozbiljno konkurišu na ovom polju. Dva su već poznata. Radi se o metmorfinu koji se koristi kod bolesti dijabetesa i rapamicinu koji se koristi kod transplantacije organa i koji sprečava organizam domaćina da odbaci donirani organ. Treći lek je iz porodice tzv. senolitika, odnosno lekova koji čiste telo od ćelija koje još nisu umrle, ali su u svojoj završnoj životnoj fazi i prestale su da se razmnožavaju. Takve ćelije luče toksine koji štete zdravim ćelijama i utiču na njihov rast i razvoj, a posledično i na starenje.

Sva tri pomenuta leka u preliminarnim istraživanjima pokazala su odlične rezultate.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pilula koja je napravila revoluciju
Lekovi, kontracepcija

Kontracepcija za žene

09.05.2021. 15:00

Pilula koja je napravila revoluciju

Nema tog modnog trenda koji je izazvao takvu revoluciju u životu žene kao što je bila ta mala bela kutijica na njenom dlanu. U njoj su bile magične pilule koje su joj dale moć odluke - kada i koliko dece želi da rodi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve