Zdravlje
14.07.2022. 16:57
R.E

Dobre navike

Hobiji za zdrav život

Mentalno zdravlje, psihologija
Izvor: Shutterstock

Ukoliko želite da živite zdravije i da razvijete bolje navike, ali vam ideja o odlasku u teretanu ili striktnoj dijeti nije primampljiva, postoji i drugo rešenje. Postoje određeni hobiji koje možete praktikovati, a koji će svakako pozitivno uticati na vaše zdravlje.

Prvi od tih hobija je kuvanje. Možda već znate da skuvate ono osnovno što jedete svakog dana, ali ukoliko vas dostava hrane mami često i čini vam se da je to posledica činjenice da je hrana zanimljivija kada dolazi iz restorana, razvijanje kulinarskih veština je za vas.

Kada sami birate sastojke, začine i kombinacije, otkrivate nova omiljena jela, a istovremeno izbegavate velike količine nezdravih masti i drugih dodataka koji se često nalaze u brzoj hrani. Takođe, kada naučite da kuvate komplikovanija jela, lakše je da svoju ishranu prilagodite zdravstvenim potrebama.

Drugi hobi je šetnja, pre svega veoma popularni hajking u prirodi. Osim što je dobro za zdravlje, ovaj hobi je odlična prililka za druženje sa prijateljima. Šetnja u prirodi vam donosi mnoge benefite, bolje opšte stanje zdravlja, kondiciju, bolje stanje kardiovaskularnog sistema i imunitet.

Ukoliko uživate u knigama, imamo odličnu vest za vas. Kada se posvetite čitanju samo sat vremena u toku dana, vaš mozak se odmara i obogaćuje istovremeno. Takođe, smanjuje se nivo stresa i poboljšava raspoloženje. Ukoliko ne čitate redovno, krenite od laganijeg materijala i polako ravite naviku da svakog dana odvojite određeno vreme da se posvetite knjizi.

Još jedna zanimljiva navika vam može mnogo pomoći - ples. Osim što je očigledno dobar za poboljšanje fizičke aktivnosti, ovaj hobi je dobar i za mozak, jer smanjuje stres i poboljšava veze sa ljudima. Utiče na balans, koordinaciju i fleksibilnost i smanjuje šansu za razvijanje hroničnih bolesti poput artritisa u starosti.

Za kraj, joga. Ukoliko je nikada niste probali, dajte joj šansu. Ova fizička aktivnost je odlična i za um i za telo. Poboljšava fleksibilnost i snagu mišića,ali utiče i na smanjivanje stresa i razvija otpornost na isti što je više praktikujete. Ukoliko je uklopite zajedno sa meditacijom ujutru ili uveče, videćete benefite vrlo brzo, piše Eat This, Not That.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Usvojite OVE životne navike i bićete SREĆNIJI
smeh, smejanje

Saveti

19.04.2024. 02:00

Usvojite OVE životne navike i bićete SREĆNIJI

Sreća svakome znači nešto drugo. Za nekoga je to dobro zdravlje, za nekoga uzvraćena ljubav, zadovoljavajuća materijalna situacija...
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve