Zdravlje
25.02.2022. 15:55

Dobra vest

HPV vakcina i još 26 lekova zvanično na RFZO listi

Lekovi
Izvor: Shutterstock

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić potpisala je ugovore sa 15 farmaceutskih kompanija za 26 inovativnih lekova koji su stavljeni na najnoviju listu lekova RFZO.

Tom prilikom, Škodrić je podsetila da se radi o revolucionarnoj terapiji, kako za teške maligne, tako i za teške nemaligne bolesti koja drastično menja tok bolesti u smislu značajnog produžavanja života pacijenata sa teškim bolestima i poboljšanja njihovog kvaliteta života.

“Samim tim radi se o najskupljim terapijama na svetu za koje je država izdvojila rekordnih 53 miliona evra do sada najveći iznos otkada su uvedene inovativne terapije”, poručila je direktorka RFZO.

Dodaje sa se na toj listi, pored 26 inovativnih lekova za maligne i nemaligne bolesti, nalazi i HPV vakcina koju je država odobrila pre tri meseca za sve dečake i devojčice uzrasta od devet do 19 godina.

“Radi se o najnovijoj devetovalentnoj vakcini, a svi lekovi će biti dostupni u maju u bolnicama i u apotekama. Lekove za dijabetes i srčanu insuficijenciju građani će moći da podižu u apotekama uz recept potpuno o trošku države bez učešća od strane pacijenata”, navela je Škodrić.

Ona kaže da tu nije kraj, jer se nastavlja sa ispunjenjem plana petogodišnje strategije koju je RFZO doneo za Ministarstvom finansija i Udruženjem proizvođača inovativnih lekova.

“Taj plan podrazumeva period od 2019. do 2024. godine, a najverovatnije pre leta ove godine biće još jedna lista na kojoj će se naći takođe mnogi inovativni, ali i drugi lekovi kako bismo osigurali snabdevenost tržišta lekova u Srbiji”, kazala je direktorka fonda i istakla da se sledeća lista očekuje 2023. godine.

Potpisivanju ugovora pristustvovali su i Aleksandar Popović iz Novonordiska, Nebojša Škuljec ispred MSD-a, zatim Aleksandar Tripković iz AstraZenece, i direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova Inovia Bojan Trkulja.

Trkulja je potpisivanje ugovora ocenio kao fantastičan dan za srpsko zdravstvo.

“Nekoliko desetina hiljada pacijenata dobija priliku da se leči onim najboljim što medicina u ovim momentima može da pruži u terapijskim oblastima. Ali, pre svega, ovo je samo nastavak jednog plana koji je počeo da teče početkom 2020. godine kada su prvi inovativni lekovi posle dužeg perioda ušli na listu”, kazao je Trkulja.

Kaže da je država prepoznala značaj inovativnih lekova, zbog kojih se mnoge bolesti koje su bile smrtonosne mogu pretvoriti u hronična oboljenja sa kojima se živi, a da se pojedine hronične bolesti mogu izlečiti.

“Pacijenti mogu živeti kvalitetnije, da nemaju potrebu za dodatnom negom i to je ono što dugoročno donosi veliku uštedu zdravstvenom sistemu a i veliku korist društvu u celini”, istakao je Trkulja.

Kaže da je njima, kao Inovativnoj farmaceutskoj industriji, zadatak da nastave blisku saradnju sa svim ključnim državnim institucijama, na čelu sa RFZO.

“Fond je taj koji je započeo ovu inicijativu na čemu se posebno zahvaljujem, jer su prvi koji su prepoznali da ono što je nekada bio odnos prema inovativnim lekovima nije dobar ni za koga, pre svega nije dobar za pacijente i da nije bilo njihove inicijative mi ne bismo bili ovde danas”, zaključio je Trkulja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve