Zdravlje
24.11.2022. 10:17
Beta

Donacija SAD

Institutu za molekularnu genetiku stigla vredna oprema

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Beogradu dobio je kao donaciju četiri uređaja za istraživanje i analizu ljudskih i virusnih genoma i sistem za digitalni PCR koji preciznije meri broj virusnih čestica u uzorcima.

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija navelo je da će oprema vredna 605.000 dolara, koju su uručili ambasador SAD Кristofer Hil i stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Jakup Beriš, pomoći Institutu da ojača kapacitete Srbije za otkrivanje, lečenje i ublažavanje posledica korona virusa ali i drugih oboljenja iinfekcija.

"To će omogućiti tačnu dijagnostiku i određivanje adekvatne terapije za pacijente sa COVID-19 i drugim infekcijama, rano prepoznavanje visokorizičnih pacijenata kojima je potrebna bolnička nega i mapiranje posebno osetljivih pojedinaca na osnovu genetskih markera, kao i brži razvoj novih, inovativnih terapija i vakcina", navodi se u saopštenju. 

Resorna ministarka Jelena Begović izjavila je tom prilikom da su SAD i ovom donacijom "doprinele jačanju naučnih i istraživačkih kapaciteta, pre svega vezanih za trenutnu pandemiju, kao i osnaživanju Centra za sekvenciranje genoma i bioinformatiku u okviru Instituta, što će imati uticaja na unapredjenje dijagnostike, lečenje drugih bolesti i razvoj novih tehnologija".

Ambasador Hil je rekao da ne postoji oblast koja je složenija, izazovnija i koja daje više nade za budućnost od biotehnologije i dodao "da će se mnoga vrata otvoriti kao rezultat istraživanja na ovom institutu u budućnosti".

"Rezultati tih istraživanja će direktno omogućiti svima nama da živimo duže i zdravije živote", poručio je Hil.

Direktorka Instituta Ivana Strahinić je rekla da će nova oprema omogućiti da se poveća broj analiza ali i da se krene sa uvođenjem novih koje su se do sada radile samo u inostranstvu.

Donacija je deo 2,75 miliona dolara vrednog projekta "Zajedno protiv kovida", koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi UNDP u partnerstvu sa Vladom Srbije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Velika donacija za decu sa smetnjama u razvoju
roditelji, otac, tata, dete

Razvojna savetovališta

30.06.2022. 23:15

Velika donacija za decu sa smetnjama u razvoju

Donacija u iznosu od 2 miliona dinara koju je obezbedila kompanija Vojput, prva je velika donacija namenjena deci sa smetnjama u razvoju u okviru kampanje "Tata, mama, mi smo sa vama“.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
06.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve