Zdravlje
11.04.2024. 07:05
R.E.

Istraživanje

Otkriveno - OVAKO nastaju identični BLIZANCI

blizanci
Izvor: Shutterstock

Istraživači iz Mastrihta tvrde da su otkrili na koji način nastaju identični blizanci, kroz proces koji pokazuje ubrzan rast embriona u vrlo ranoj fazi, a koji se zatim razdvaja na dva identična dela.

Naučnici su ovaj ranije nepoznat proces otkrili uzgajanjem sintetičke strukture embriona izvan materice.

''Učinili smo vidljivim izvan materice ono što se dešava u materici", kažu vodeći naučnici Klemens van Blitersvajk i Erik Vrij, čije je istraživanje objavljeno u časopisu ''Advanced Materials''.

Ubrzani rast se odvija u blastocisti, nekoj vrsti balona koji se kasnije razvija u placentu. Ako taj balon prebrzo raste, grupa ćelija koja će kasnije postati embrion se deli na dva, dok se u izuzetnim slučajevima, na sličan način mogu stvoriti identične trojke ili četvorke, smatraju naučnici. Istraživači Medicinskog centra Univerziteta u Mastrihtu (UMC+) i Instituta MERLN su 2018. napravili prvi sintetički embrion, koji je uzgajan iz matičnih ćelija miša.

Prošle godine su izraelski istraživači uspeli da urade isto sa ljudskim matičnim ćelijama, a sada se sintetički embrion jednojajčanih blizanaca "uzgaja" u Mastrihtu. Ovo otkriće je delimično posledica automatizovanog procesa istraživanja koji koriste istraživači iz Mastrihta, a koji se naziva "skrining visoke propusnosti".

Takva vrsta skrininga im omogućava da istovremeno ispituju hiljade, potencijalno čak i milione ćelijskih struktura i izlažu ih različitim uslovima. Ipak, činjenica da je sada jasno kako se sintetički embrion razvija u identične blizance nije čvrsta garancija da je to upravo slučaj tokom prirodne oplodnje, dok Van Blitersvajk tvrdi da su dokazi za to indirektni.

Istraživači naglašavaju da njihova otkrića mogu da doprinesu znanju o pobačajima i plodnosti, prenosi holandski javni servis NOS. Kod blizanačke trudnoće, komplikacije se češće javljaju tokom rane implantacije, a uz pomoć novih saznanja one mogu da se spreče ili leče. 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve