Zdravlje
22.03.2023. 08:05
R. E.

Nikad ne odustajati

Čuda su moguća: Bez jajnika rodila bliznakinje

blizanci, bebe, deca
Izvor: Shutterstock

Šeli Batista je imala 34 godine kada joj je dijagnostikovan agresivan oblik raka dojke.

Nakon što je rodila ćerku, primetila je kvržicu za koju je u početku mislila da je začepljen mlečni kanal. To se dogodilo u maju 2020, u jeku pandemije, pa je put do tačne dijagnoze sporo napredovao.

Ispostavilo se da Šeli ima vrstu raka koja se naziva trostruko negativni karcinom dojke, koji ima tendenciju da brzo raste i da ne reaguje na vrstu lečenja koja se obično primenjuje kod ovog oblika raka. Takođe je saznala da ima genetske faktore rizika koji povećavaju rizik od raka jajnika.

Ove vesti su, njenom suprugu Robertu i njoj, veoma teško pale, pogotovo što je dijagnoza postavljena u trenutku kada su imali šestomesečnu bebu.

Šeli je prošla kroz 12 ciklusa hemoterapije, odstranjene su joj obe dojke i uklonjeni jajnici. Dve godine nakon toga, potpuno je zdrava i sada je, pored ćerke Emili, mama i dvema identičnim bliznakinjama Nini i Margo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TODAY (@todayshow)

Ovo, slobodno se može reći, čudo, dogodilo se zahvaljujući tome što je reproduktivna medicina značajno napredovala poslednjih godina. Šeli je započela tretman očuvanja plodnosti samo dva dana nakon što je dobila prvu dozu hemoterapije. Tada je, uz pomoć reproduktivne endokrinološkinje Kare Goldman započela proces čuvanja jajnih ćelija i već dve nedelje kasnije imala je osam zamrznutih embriona.

"Vrsta hemoterapije koja se koristi kod mlađih pacijentkinja sa trostruko negativnim rakom dojke je veoma toksična za jajnike. Zbog toga smo tako rano počeli sa tretmanom očuvanja plodnosti. Bez jajnika i jajovoda, ova Šelina trudnoća je bila malo drugačija od prethodne, ali jajnici i materica funkcionišu nezavisno jedno od drugog", rekla je dr Goldman za Today.

Prva dva transfera embriona su bila neuspešna, dok je treći je uspeo. "Na kraju smo iskoristili samo jedan embrion, ali se on spontano podelio na identične blizance. To se događa u samo jedan odsto slučajeva", dodala je dr Goldman.

Bliznakinje Nina i Margo, rođene su 9. decembra 2022. godine. "Za nas je to kao šlag na torti i najbolja proslava Šeline pobede protiv raka", rekao je Šelin suprug Robert Batista.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
fog
16°C
26.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve