Zdravlje
13.02.2022. 13:10
Sanja Petrović

Saveti

Joga: Kako i da li početi?

joga, vežbanje
Izvor: Shutterstock

Udah i izdah. Nameću se pitanja da li imam previše godina, da li imam previše ili premalo kilograma, imam li kondicije uopšte, da li sam dovoljno razgibana/razgiban i obavezno, šta - ako sam jedini muškarac?

Za jogu ne postoje ograničenja. Joga nisu zahtevne poze koje viđate na društvenim mrežama, fenomenalna tela na predivnoj obali ili nestvarnom vrhu planine. Ne. To nije joga.

Joga je pitanje suštinske objedinjenosti u nama samima, te se odgovor sam nameće – ne postoje prepreke za njeno praktikovanje, bilo da ste buckasta osoba, koščata i visoka, žensko ili muško, da li ste vežbali pre dve, pet godina ili nikad. Godine su samo broj. U jogi ne predstavljaju prepreku, kao ni vaša razgibanost i kondicija.

Bavljenje fizičkom aktivnošću nije nešto što bi trebalo da bude sezonski, pa tako ni bavljenje jogom. U nedeljni plan bi bilo dobro ubaciti tri sata vežbanja u, preporučljivo je, jednakim vremenskim intervalima. Da li će to biti prepodne, dok još svi spavaju ili posle radnih i drugih obaveza - na vama je.

Suština je u planiranju. Vremenom ćete, ako ste osoba kojoj nije bilo u navici da vežba, osetiti kako vam samo telo traži da radite na njemu. Istrajnošću, posvećenošću dolaze i željeni rezultati i osećaj zadovoljstva. Planirajte.

Poverite svoje vreme osobi koja ima iskustva u radu, odgovarajuću stručnost, koja je posvećena i prijatna. Pokušajete da vam prioritet ne budu blizina lokacije (mada je i to važno zbog planiranja vremena) i cena.

U ekspaniziji onlajn svega, joga časovi ili Youtube videi se takođe nameću kao jedna od opcija. Beskrajno mnogo saveta za vežbanje... Kod odabira ovakve vrste vežbanja, međutim, neophodan je oprez. Prvo, instruktor vas ne
vidi, nemate stručan nadzor te je i mogućnost povreda veća. Poseban oprez potreban je pri
samostalnom izvođenju zahtevnih položaja. Istražite čije savete slušate. Raspitajte se.

Bezbednost u praktikovanju treba da je na prvom mestu. Takođe, niste odvojili sat vremena da biste se takmičili sa nekim. Vežbači neretko imaju potrebu da se porede sa drugima, da forisraju svoje kapacitete i pored signala tela da ne treba to da rade te da još ne postoji fizička i umna spremnost za odgovarajući položaj. To može biti opasno.

Granice postavljate sami u odnosu na sebe i na npr. predhodnu nedelju ili mesec. Lesli Kaminof, joga učitelj i autor više knjiga o kineziologiji i anatomiji joga položaja, kaže da postizanje klasične forme položaja u jogi nije realno za mnoge. Varijacije i posebnosti svakog od nas kao jedinke čine da su za neke ljude položaji lako ostvarivi, dok su za druge, isti položaji jednostavno nemogući. Stoga vežbajte lagano i nežno, napredujte polako, poštujte telo, sopstvene granice i slušajte sebe.

Jasenka Grujin
Izvor: Jasenka Grujin

Veoma važna stvar je da se tokom vežbanja potrudite da se izopštite od stvari i situacija u kojima se trenutno nalazite. Vaše stakleno zvono gde svi problemi ostaju sa druge strane. Mobilni telefon isključite, partner će biti ok, deca takođe. Posao može da sačeka. To vreme je vaše vreme.

Konzumacija hrane nije preporučljiva dva-tri sata pre treninga. Najkvalitetniji je trening kada smo praznog stomaka. Glanc nova oprema je apsolutno nepotrebna. Nephodno je samo da se osećate komforno i prijatno u stvarima koje nosite na trening. Isto važi i za vašu strunjaču, ukoliko je nosite na trening. Bez opterećenja.

Dr Lari Pejn kaže: "Biti zdrav ne znači imati samo telo i um koji dobro funkcionišu, već uskladiti se sa životom, suštinski se vezati sa društvenim i fizičkim okruženjem. Jogom razmatramo uzročnike nekog stanja koji nisu očigledni, stoga je samorazumevanje jedan od puteva kojim trebamo krenuti u praktikovanju joge”.

Uživajte u procesu.

 

Sledeće nedelje: Muškarci i joga

 

Sanja Petrović
Sertifikovani internacionalni Hatha joga instruktor / Sportski instruktor
www.sanjapetrovic.com

Instagram: @sanja_petrovic_yoga
Facebook: @sanjapetrovicyoga

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nikako da počnete da vežbate? Ovo je motivacija koja će vas sigurno pokrenuti (VIDEO)
Motivacija, trening, vežbanje

Nema izgovora

19.11.2021. 06:05

Nikako da počnete da vežbate? Ovo je motivacija koja će vas sigurno pokrenuti (VIDEO)

Detinjstvo Dejvida Goginsa obeležilo je siromaštvo, patnja i fizičko zlostavljanje, ali danas je čovek koji je ostvario sve svoje snove. Uz pomoć neverovatne discipline, mentalne snage i napornog rada, Gogins je od depresivnog, gojaznog mladića neizvesne budućnosti, postao čovek kojem se dive milioni ljudi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve