Zdravlje
23.02.2023. 13:51
Beta

Prekomerno zagađenje

Kakav vazduh dišu Novopazarci? Pročitajte, važno je

ZAGAĐENJE VAZDUHA
Izvor: Shutterstock

Vazduh u Novom Pazaru je od početka ove godine 36 dana bio prekomerno zagađen suspendovanim česticama PM10, čime je prekoračen zakonski limit za celu godinu, pokazuju podaci specijalizovanog sajta xEco koji su objavljeni.

Prema zakonu, tokom kalendarske godine vazduh ne bi smeo da bude prekomerno zagađen tim česticama duže od 35 dana i da premašuje dozvoljenih 50 mikrograma po kubiku.

Jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije Dejan Lekić rekao je za radio Sto plus da je indikator o prekoračenju graničnih vrednosti pokazatelj da je zagađenost vazduha u Novom Pazaru hroničan problem.

"U ovoj situaciji lokalne samouprave su u zakonskoj obavezi da pripreme Plan kvaliteta vazduha sa kratkoročnim akcionim planom za njegovo poboljšanje. Ceo ovaj problem je sistemski, i bez značajnog učešća i intervencije države teško da može biti rešen", istakao je Lekić.
 

Iz lokalne samouprave je krajem prošle godine najavljeno da će Plan kvaliteta vazduha biti urađen tokom ove godine, a planirano je i postavljanje još dve automatske merne stanice za praćenje kvaliteta vazduha.

Vazduh u Novom Pazaru je od početka 2023. godine bio prihvatljivog kvaliteta svega 18 dana, dok je prošle godine ovaj limit bio prekoračen već osmog februara.

"Razlog malo bolje situacije ove godine verovatno je zbog nešto toplije zime, a realno je da vazduh bude boljeg kvaliteta nakon završetka grejne sezone. To svakako ne znači da ne treba što pre uložiti ozbiljne napore da se reši problem koji negativno utiče na celu populaciju", zaključio je Lekić.
 

Novi Pazar je na trećem mestu po izmerenim prosečnim godišnjim vrednostima prisustva suspendovanih PM10 u vazduhu sa 71, 5 mikrograma po kubiku, dok je prisustvo PM2,5 čestica (69,7 mikrograma po kubiku), skoro tri puta veće od dozvoljenih 25.

Istraživanja su pokazala da udisanje PM čestica može izazvati osećaj gušenja i napad astme.

Veće koncentracije i dugotrajna izloženost mogu uticati i na povećanje krvnog pritiska, pojavu srčanog ili moždanog udara, kancera, pa i preranu smrti, dodaje se.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kakve veze imaju zagađenje vazduha i depresija i anksioznost
depresija, anksioznost

Najnovija studija

14.02.2023. 02:05

Kakve veze imaju zagađenje vazduha i depresija i anksioznost

Brojne naučne studije razotkrivaju koliko negativno aerozagađenje može da utiče na naše zdravstveno stanje, a jedna od najnovijih, koju je sproveo Univerzitet u Pekingu, donosi dokaze o tome kako dugotrajno udisanje zagađenog vazduha dovodi do veće opasnosti od depresije i anksioznosti, čak i u slučaju niskih koncentracija polutanata.
Close
Vremenska prognoza
fog
17°C
26.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve