Zdravlje
22.12.2022. 14:05
R. E.

Zimski sportovi

Kako da izbegnete sportske povrede tokom skijanja, klizanja...

snoubord, zimski sportovi
Izvor: Shutterstock

Zima nam nudi brojne mogućnosti za bavljenje sportom na otvorenom. Skijanje, na primer, je zabavan i uzbudljiv sport, a uživanje na planini blagotvorno utiče na zdravlje.

Međutim, ukoliko nismo pažljivi, sportske povrede mogu da nam pokvare planove i poremete odmor. Kada se ne pripremimo dovoljno dobro za sportske aktivnosti, nezgode se lako dešavaju.

Kada su zimski sportovi u pitanju, najčešće povrede su uganuća ili iščašenja zglobova, prelomi, ali i potresi mozga i druge povrede glave.

Ove povrede uglavnom nastaju tokom skijanja, vožnje snouborda, klizanja i sankanja.

Mnoge povrede glave je lako sprečiti tako što ćete nositi kacigu, a pre svake aktivnosti važno je da proverite da li sva oprema fukcioniše kako treba. Ključno je i da se obučete pravilno, što podrazumeva topao skafander, kao i da ponesete dovoljno vode sa sobom, kako biste sprečili dehidrataciju, koja zimi često prođe neopaženo.

Još jedan koristan savet je da uvek krećete u paru ili u grupi, kako bi neko mogao da vam pomogne ako se povredite.

Veoma je važno i da se pre bilo koje sportske aktivnosti dobro razgibate i zagrejete mišiće. Takođe, nemojte precenjivati svoje mogućnosti, već pravite redovne pauze pre nego što se previše umorite.

S obzirom na to da su padovi veoma česti kada su zimski sportovi u pitanju, važno je da naučite da pravilno padate. Pre svega, nemojte pokušavati da se dočekate na ruke, već ih držite uz telo i zakotrljajte se kada dodirnete zemlju. Na ovaj način ćete umanjiti rizik od povrede ligamenata ili preloma.

Ukoliko ste udarili glavu, obratite pažnju na to da li osećate vrtoglavicu, probleme sa vidom, osetljivost na svetlo, gubitak pamćenje i glavobolju.

Ako osećate neki od ovih simptoma, obavezno potražite pomoć lekara.

snoubord, zimski sportovi
Izvor: Shutterstock

Još neki od važnih saveta, kada su u pitanju skijanje i vožnja snouborda, su da, pre nego što počnete, budete sigurni da ste savladali pravila i da ste dobro razumeli instruktora. Zatim, da nosite odgovarajuću kacigu koja vam nije ni prevelika, ni premala, kao i zaštitne naočare.

Krećite se samo određenim stazama, jer, ako se povredite kada ste previše udaljeni, nećete imati od koga da zatražite pomoć.

Kada je u pitanju klizanje, najvažniji savet je da se uvek krećete u istom smeru kao i drugi klizači, kako ne biste stvarali pometnju. Takođe, važno je da pazite da li na ledu ima pukotina ili rupa.

Ako ste iznajmili klizaljke uverite se da su odgovarajuće veličine, jer je najvažnije da se osećate stabilno.

Ukoliko ste ljubitelj sankanja, važno je da upamtite da uvek noge idu napred, a ne glava, a ako primetite da ne možete da izbegnete sudar sa nekim predmetom ili osobom, otkotrljajte se sa sanki.

Pridržavajte se ovih saveta, kako vam odmor ne bi ostao u neprijatnoj uspomeni, a mi vam želimo da uživate, ali i da budete bezbedni i oprezni.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Počelo skijanje na Kopu
Skijanje

Da li ćete ići?

08.12.2022. 12:21

Počelo skijanje na Kopu

Ski-staza na Kopaoniku otvorena je od ovog četvrtka, saopštila su Skijališta Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve