Život
01.02.2022. 11:11
Promo

Najzahtevniji sport

Zašto je skijanje idealan trening

Skijanje
Izvor: Shutterstock

Za sve koji vode zdrav i aktivan život, sportske aktivnosti različitog tipa su svakodnevica. Bavljenje sportom podstiče nas da se osećamo zdravo i zadovoljno, utiče na naše samopouzdanje, i iznad svega održava formu i dobar izgled.

Trenirajte barem tri puta nedeljno

Čak i kada nemamo želju za treniranjem, i jedva se pokrećemo, osećaj nakon završenog treninga je neprocenjiv. Ipak, uz fizičku aktivnost neizbežne su i povrede. Bilo da ste rekreativac ili profesionalni sportista, neke povrede mogu imati takve posledice da vas privremeno ili trajno uklone sa terena.

Da bi se smanjile ili izbegle povrede, najpre je potrebno da se edukujemo o razlozima povreda i o pravilnom izvođenju vežbi. Vežbu je prvo potrebno usvojiti, a onda precizno izvoditi. Poželjno je vežbati bar tri puta nedeljno kako bi telo bilo u kondiciji. Međutim, ono što većinu nas mrzi ili nas nervira, a čuli smo hiljadu puta, jeste neophodnost da se pre treninga zagrejemo i istegnemo. Istezanje je obavezno i nakon treninga! Prilagođena sportska oprema, odgovarajuće patike, elastični zavoji kao potpora zglobovima olakšaće svako vežbanje.

Prilagodite trening svome telu

Neprilagođen trening znači da nisu usklađeni snaga, izdržljivost i agilnost, što za posledicu može imati manje ili veće povrede. A ako tu povredu na početku zanemarite i smatrate je "lakom“, uz obaveznu opasku da "to nije ništa, brzo će proći“, rizikujete da napravite mnogo veću štetu. Prihvatite i poštujte ograničenja svog tela, osluškujte signale koje vam ono šalje, naročito ako ste duži period bili neaktivni.

Sportski duh ojačajte skijanjem

Zima je idealno godišnje doba kad vaš sportski duh možete ojačati skijanjem i ostalim aktivnostima na snegu. Ljubitelji snega i planine jedva su čekali ovaj period godine da teretane, sale ili trkačke staze zamene čistim vazduhom i snežnim vrhovima. Ipak, nije potrebno samo naći najpovoljniji aranžman, nego i kupiti ili pronaći adekvatnu opremu, a što je najvažnije, i spremiti telo za potpuno drugačiji, neki bi rekli i najzahtevniji sport. Mnogi fizioterapeuti preporučuju pre puta vežbe za kondiciju i vežbe snage, kako telo ne bi bilo iznenada izloženo prevelikom stresu.

Prevenciju počnite od osiguranja

Rizik od povreda je sastavni deo života ne samo profesionalnih sportista nego i bilo kog aktivnog pojedinaca i upravo zbog toga prevencija treba da počne od osiguranja. Koliko god da smo sigurni u svoje sposobnosti i stečeno znanje, i uvereni smo da se nezgode dešavaju "nekom drugom“, nažalost, one se dešavaju svima, pa i onim najboljima! Adekvatno lečenje je izuzetno važno, a i prva i prava reakcija posle povrede može biti presudna za nastavak sportske karijere.

Ukoliko ove zime planirate putovanje radi skijanja u nekom od skijaških centara, preporučujemo vam da zaključite putno zdravstveno osiguranje Kompanije "Dunav osiguranje“, koje vam nudi da ugovorite dodatno pokriće sportskog rizika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pet saveta za zimski odmor bez glavobolje
sneg, zima, porodica

Mislite na vreme o svemu

28.12.2021. 08:05

Pet saveta za zimski odmor bez glavobolje

Sezona zimskih odmora je počela. Bez obzira na to da li je cilj vašeg putovanja skijanje i ostali zimski sportovi, uživanje u prirodi ili otkrivanje neke nove metropole, svoj odmor bi trebalo da provedete bezbrižno.

Zato vam nudimo mali vodič za opušteni odmor bez glavobolje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve